Yemen: USA-bombe dræber civile

Den Saudi-Arabisk-ledede koalition kastede den 25. august en bombe, som landede i et boligkvarter, udraderede hjemmene, dræbte 25 mennesker og efterlod 17 sårede i ruinerne. Amnesty kan dokumentere, at bomben blev lavet i USA. Eneste overlevende, femårige Buthaina, mistede sine fem søskende og sine forældre.

En laserguidet bombe ramte en samling huse i Sanaa, Yermens hovedstad, fredag den 25. august.  I et af husene boede femårige Bathaina med sine fem søskende og sine forældre. De blev alle dræbt, men hun overlevede. 

På billedet her over ligger hun på hospitalet. De blå mærker over hele kroppen og de opsvulmede øjne vidner om, at hun også var tæt på at miste livet. Tilbage står, at hendes familie og hjem er borte. 

Amnesty dokumenterer USA-bombe

Med hjælp fra en lokal journalist er Amnesty i besiddelse af billeder, der viser en dataplade, som blev udgravet fra ruinerne. Amnestys våbenekspert har identificeret den som en del af et amerikansk computersystem, der laserguider bomber kastet fra luften. Systemet hedder MAU-169L/B og indgår i adskillige amerikanske bombetyper, der alle er laserguidet og kastet fra fly.

Uanset om det er korrekt, som Saudi-Arabien påstår, var legitime mål i området, så konstaterer Amnesty International, at angrebet var i strid med internationale regler, fordi angrebet var uproportionalt og med alt for stor risiko for uskyldige, civile liv.  

Amnesty har tidligere konstateret , at mens USA og Storbritannien med den ene hånd giver bistand til krigsramte Yemen, eksporterer landene med den anden hånd våben for milliarder til Saudi Arabien, som leder militærkoalitionen, der hensynsløst bomber Yemen. Konflikten har nu varet i to og et halvt år, og det er ikke første gang Amnesty dokumenter ulovlig brug af våben.Ifølge et datablad udstedt af fabrikanten, Textron Systems Corporation fra USA, spreder hver CBU-105 ti beholdere, som hver efterfølgende frigiver fire granater. Dette eksemplar, som lokale mineryddere fandt i april 2016, har stadig fire ueksploderede granater. Amnesty støtter Hollandsk krav

Amnesty International opfordrer FN’s Menneskerettighedsråd til at igangsætte en uafhængig, international undersøgelse af alle krænkelser af menneskerettighederne, som er begået af alle parter i konflikten i Yemen.

Amnesty bakker derfor op om det Hollandske resolutionsforslag om netop det samme, og Amnesty International har tilskyndet det danske udenrigsministerium til at støtte Holland.