Aktivister løsladt i Tyrkiet

Efter et 13 timers retsmøde i Istanbul blev de terroranklagede aktivister i går løsladt i Tyrkiet, hvor de har siddet fængslet siden 5. juli. Men de er fortsat anklaget for at støtte terrororganisationer. Næste retsmøde er 22. november.

Måneders kampagne fra Amnesty International kombineret med internationalt politisk pres var medvirkende til, at otte fængslede rettighedsforkæmpere onsdag blev løsladt af retten i Istanbul. En af dem er Amnestys tyrkiske generalsekretær, Idil Eser.

Amnesty International har allerede afsløret, at de tyrkiske anklager er falske. Læs Amnestys artikel hvor anklageskrifterne bliver gennemgået, og hvor to uafhængige tekniske undersøgelser klart beviser, at anklagemyndighedens påstand, om at bestyrelsesformanden har anvendt en krypteringsapplikation til at kommunikere med terrororganisationer, er det pure opspind. I samme artikel er det muligt at downloade de juridiske analyser og de tekniske ekspertundersøgelser.

I 13 timer afgav de terroranklagede aktivister én efter én deres forklaring, hvor de afviste alle påstande om at stå i ledtog med terrororganisationer, sådan som de tyrkiske myndigheder hævdede. Og klokken 23 lød det i et tweet fra Amnestys direktør i Europa, John Dalhuisen, der overværede hele retsmødet: ”Alle er fri”.

”I dag kan vi endelig fejre, at vore venner og kollegaer kan vende tilbage til deres kære og kan sove i deres egen seng for første gang i næsten fire måneder. Men glæden skæmmes af, at Amnesty Internationals bestyrelsesformand Taner Kilic fortsat er varetægtsfængslet. Hans sag skal for retten i morgen (torsdag, red.)”, siger Amnestys internationale generalsekretær, Salil Shetty.

Kampen fortsætter efter kort pause

I alt blev ti menneskerettighedsforkæmpere anholdt under en workshop om digital sikkerhed i Istanbul den 5. juli og senere anklaget for terror og for at ”skabe kaos i samfundet”. To af dem blev senere løsladt mod kaution. Blandt de fængslede var også en svensk og en tysk instruktør, der gennemførte workshoppen. En måned tidligere blev Taner Kilic arresteret, og han er under anklage for ”at være medlem af Fethullah Gülen Terrororganisationen”. Sagen er for retten i Izmir den 26. oktober.

”Disse politisk motiverede anklager er et forsøg på at bringe alle kritiske stemmer i Tyrkiet til tavshed, men det har kun bidraget til at understrege betydningen af menneskerettigheder og de mennesker, der dedikerer deres liv til at forsvare dem”, siger Salil Shetty.

”I aften tager vi en kort pause for at fejre deres løsladelse, men i morgen fortsætter vi vores kamp for at sikre, at de grundløse anklager mod Taner, Idil og deres kollegaer bliver skrottet. Vi stopper ikke, før alle anklager bliver frafaldet, og de alle er ude i friheden”, siger Salil Shetty.