Israels ligegyldighed overfor Gazas civile eskalerer humanitær katastrofe

Israel eskalerer humanitær katastrofe i Gaza.
RAFAH, GAZA – JANUARY 28. Der kommer mindre og mindre nødhjælp ind i Gaza, og antallet af underernærede børn stiger. Foto: Ahmed Zaqout/Anadolu via Getty Images

Trods ordrer fra Den Internationale Domstol om effektiv humanitær hjælp til civile i Gaza har Israel end ikke taget de mindste skridt til at mindske risikoen for folkedrab på palæstinensere i Gaza. Sådan lyder vurderingen fra Amnesty International en måned efter Den Internationale Domstol pålagde Israel en række foreløbige foranstaltninger.  

Hver eneste dag vokser den menneskeskabte humanitære katastrofe i Gazastriben.   

Humanitære agenturer advarede den 19. februar om, at akut underernæring stiger i Gaza og er livstruende for børn. I det nordlige Gaza er 15,6 procent af børn under to år nu akut underernærede, mens det samme gælder fem procent af børnene i Rafah i den sydlige del af Gaza.

Unicef advarer om, at forværringens alvor og hastighed er uden fortilfælde.

Ingen mælk til nyfødt

Hamza, der kommer fra det nordlige Gaza, fortalte til Amnesty International, hvordan hans hustru Kawthar den 17. februar fødte deres fjerde barn. Familien på seks medlemmer kan på grund af mangel på mad og vand knapt nok sikre sig et halvt måltid om dagen. Da der ikke længere var mel og korn tilbage, begyndte de blandt andet at bearbejde dyrefoder for at kunne bage brød.

”Nu er det ved at blive knapt selv med dyrefoderet,” fortalte Hamza den 20. februar til Amnesty.     

Hans hustru Kawthar fødte på det ikke længere operationelle hospital, Kamal Adwan, i Beit Lahia.

Efter fødslen havde hun ingen modermælk, og hun kæmper for at give sin nyfødte mad.

“Efter jeg havde søgt rundt på hospitalet, gav en kvinde os en lille smule mælk, som vi med en sprøjte madede babyen med. Det lykkedes i dag min tante at finde os noget mælk. Jeg ved ikke, hvordan det lykkedes. Hun fortalte ikke, hvor meget det havde kostet hende. Der er ingen ris, intet kød. Jeg tog på markedet i går for at lede efter mad, men jeg vendte tomhændet hjem: Intet kød, ingen kikærter, intet,” fortalte Hamza til Amnesty International.

Den forestående trussel om et angreb af fuld skala på Rafah i det sydlige Gaza vil have yderligere ødelæggende konsekvenser for den humanitære situation, advarer Amnesty International. Her har mere end 1,2 millioner civile har søgt tilflugt,  

Ligegyldighed overfor Gazas civile

For en måned siden beordrede Den International Domstol (ICJ) Israel til at tage ”omgående og effektive tiltag” for at beskytte palæstinensere i den besatte Gazastribe mod risikoen for folkedrab.

Amnesty Internationals vurdering er, at Israel ikke har taget selv de mindste skridt for at efterleve ordren fra ICJ.  

”Israel har ikke alene skabt en af de værste humanitære kriser i verden. Israel udviser også hård ligegyldighed overfor befolkningen i Gazas skæbne ved at skabe en situation, som Den Internationale Domstol siger sætter dem i risiko for folkedrab. Igen og igen har Israel fejlet i at tage selv de mindste skridt, som humanitære aktører desperat har efterspurgt, og som klart ligger indenfor Israels muligheder for at mindske lidelsen for palæstinensiske civile i Gaza,” siger Heba Morayef, Amnesty Internationals internationale direktør for Mellemøsten og Nordafrika.

Amnesty International har talt med ti medarbejdere fra fem humanitære agenturer eller organisationer. I midten eller slutningen af februar beskrev de forfærdelige forhold i Gaza samt igangværende og alvorlige restriktioner i den humanitære adgang.

På randen af hungersnød

Alle interviewede fortalte, at deres evne til få hjælp ind i Gaza eller frem til områder omkring Gaza enten var uændrede eller forværrede siden ordren fra ICJ.

Påbuddet om at sikre humanitær hjælp var en af seks foreløbige foranstaltninger, som Domstolen beordrede den 26. januar. Her fik Israel også fik en måned til at rapportere tilbage til domstolen omkring sin overholdelse af foranstaltningerne.

I den mellemliggende periode har Israel fortsat tilsidesat sin forpligtelse som besættelsesmagt til at sikre palæstinensernes basale behov i Gaza. Israelske myndigheder har undladt at sikre, at tilstrækkelige livreddende varer og tjenester når ud til en befolkning. En befolkning, der er truet af folkedrab og på randen af hungersnød på grund af Israels ubønhørlige bombardement og stramningen af den 16 år lange ulovlige blokade af Gaza.

De forsyninger, der kom ind i Gaza før ICJ-ordren, var i forvejen en dråbe i havet sammenlignet med behovene de sidste 16 år. Trods dette i forvejen kritiske udgangspunkt faldt antallet af lastbiler, der kørte forsyninger ind i Gaza, i de tre uger efter ICJ-kendelsen med omkring en tredjedel: Fra et gennemsnit på 146 om dagen i de tre foregående uger til et gennemsnit på 105 om dagen i de efterfølgende tre uger.

Før den 7. oktober kørte der i gennemsnit omkring 500 lastbiler ind i Gaza hver dag med hjælp og kommercielle varer. Blandt andet mad, vand, dyrefoder, medicinske forsyninger og brændstof. Selv den mængde var langt fra at opfylde folks behov.

I de tre uger efter ICJ-dommen nåede mindre mængder brændstof, som Israel nøje kontrollerer, ind i Gaza. De eneste grænseovergange, som Israel har tilladt at åbne, blev også åbnet på færre dage. Det viser en yderligere tilsidesættelse fra Israels side af de foreløbige foranstaltninger fra ICJ.

Hjælpearbejdere rapporterede også om flere udfordringer og fortalte, at Israel nægtede at tage åbenlyse skridt for at forbedre situationen.