5 grunde til, at modtagecentre i Rwanda er en dårlig idé

Regeringen løser ingen flygtningekrise ved at sætte asylansøgere, der når Danmarks grænser, på et fly til Rwanda.

Der er i valgkampen god gang i debatten om regeringens plan om at sende asylansøgere til modtagecentre i Rwanda. Her er fem grunde til, hvorfor idéen bør skrottes.

1.I strid med menneskerettighederne

Ifølge menneskerettighederne har alle mennesker, der risikerer forfølgelse i det land, de er flygtet fra, krav på at kunne søge beskyttelse. De har krav på at få adgang til sundhed, uddannelse og arbejde. Disse rettigheder er langt fra garanteret, hvis Danmark sender asylansøgere til Rwanda i stedet for selv at tage ansvar.

2.Modtagecentre uden for Europa stopper ikke menneskesmuglerne

Israel prøvede i hemmelighed at sende asylansøgere til Rwanda i 2014 med det resultat, at de endte uden lovlig status, blev bestjålet og ikke fik mulighed for at søge asyl. Rwanda deporterede mange videre til andre afrikanske lande, og flere endte senere i Europa. Samarbejdet mellem Israel og Rwanda endte med at udhule menneskerettighederne og skabe et større kundegrundlag for smuglernetværk.

3.Rwanda begår alvorlige menneskerettighedskrænkelser

Modtagecentre uden for Europa er en dårlig idé, uanset hvilket land Danmark vælger at indgå en aftale med. Og at netop Rwanda er med på regeringens idé om et modtagecenter, er ekstra bekymrende. Amnesty, FN og andre har inden for de seneste år kritiseret Rwanda for manglende ytringsfrihed, tvungne forsvindinger, henrettelser af civile og nedskydning af flygtninge, der demonstrerede. Alle sager, der ikke er blevet ordentligt efterforsket. Det brændende ønske om et modtagecenter gør allerede nu den danske regering mundlam, når det kommer til at kritisere Rwandas menneskerettighedssituation.

4. Der er andre løsninger på flygtningekrisen

Planerne om et modtagecenter uden for Europa er ikke svaret på flugtkriser. Det er tværtimod udtryk for en virkelighedsflugt med store menneskeretlige konsekvenser. Der er flere løsningsmuligheder i værktøjskassen, som den danske regering kan benytte sig af, hvis den ønsker at hjælpe mennesker på flugt, for eksempel genåbning af asylsagsbehandling på danske ambassader, udvidelse af FN’s kvoteflygtningeordning og fleksible visumregler.

5. Det er usolidarisk over for det internationale samfund

Udover at lægge yderligere pres på lande syd for Europa, som i forvejen håndterer langt størstedelen af verdens flygtningekrise, går planerne om modtagecentre i udlandet stik imod samarbejdet internt i EU. Det har ført til, at EU-kommissionen har advaret Danmark om, at der kan komme et retsligt efterspil, hvis planerne bliver en realitet. Sidste år skrev FN’s flygtningeorganisation UNHCR, at den danske idé “risikerer at underminere fundamentet for det internationale beskyttelsessystem for verdens flygtninge”, og også Den Afrikanske Union har på det kraftigste frarådet samarbejdet.