5 ting, du skal vide om abort

Argentinske kvinder siger farvel til landets abortforbud, der blev afskaffet den 30. december 2020.

Adgangen til sikre aborter er en menneskeret. Alligevel er abort forbudt i lande rundt om i verden – med alvorlige konsekvenser til følge. Her er fem ting, du bør vide om abort.

1. Folk får aborter, abortforbud eller ej

Forbud mod abort får ikke aborter til at forsvinde. Men det gør dem langt mere risikable, fordi gravide tvinges til at finde andre veje, hvis de ønsker at stoppe graviditeten. I en undersøgelse fra 2018 sammenlignede forskere fra Guttmacher Institute antallet af aborter i lande med forbud med lande uden. Den viser, at antallet af aborter er nogenlunde ens – ca. 35 for hver 1.000 kvinde i alderen 15 til 44 år.

2. Abortforbud fører til flere farlige aborter

I lande med abortforbud foregår der langt flere risikable aborter, der kan koste kvinder livet, end i lande, hvor abort er tilladt. Ifølge WHO er usikre aborter den tredje største årsag til mødredødelighed verden over. Usikre aborter fører også til millioner af skader på kvinden – skader, som i stor udstrækning kunne være undgået.

3. Abortforbud går hårdest ud over de fattige

Der er stor forskel på, hvordan fattige og mere velhavende gravide, der ønsker en abort, er stillet i lande med abortforbud. På Færøerne gør abortforbuddet, at en del kvinder hvert år rejser til Danmark for at få en abort. Det er dog ikke alle, der har den mulighed, for udover flybillet og ophold koster det mellem 6.000 og 12.000 kroner at få en abort foretaget på et privathospital. I USA går de enkelte landes abortforbud hovedsageligt ud over fattige, afroamerikanere, migranter og flygtninge, der ikke har mulighed for at rejse til en anden stat. Det er for fattige gravide i forvejen sværere at betale for en abort (der i mange stater ikke er inkluderet i den offentligt støttede sundhedsforsikring), og at tage fri fra arbejde for at få aborten foretaget.

4. Adgang til lovlige og sikre aborter er et spørgsmål om menneskerettigheder

Menneskerettighedskonventionen gør det helt klart, at enhver har ret til at træffe beslutninger om egen krop. At tvinge et menneske til at fortsætte en uønsket graviditet eller tvinge dem til at gennemgå en usikker abort er en krænkelse af dennes menneskerettigheder.

I flere lande risikerer de, der føler sig presset til at bryde abortforbuddet, at blive retsforfulgt og sat i fængsel. Også læger eller andre, der hjælper gravide i nød, risikerer fængselsstraf.  

5. Det går fremad! Flere af verdens kvinder har fået adgang til sikre og lovlige aborter

I løbet af de sidste 25 år har over  50 lande lempet deres abortforbud i erkendelsen af, at abort spiller en afgørende rolle i beskyttelsen af gravides liv og sundhed. Den 25. maj 2018 stemte et overvældende flertal i Irland ja til at ophæve det næsten totale forbud mod abort. Og inden for de seneste par år har Argentina, Mexico og Colombia legaliseret abort, godt skubbet på vej af den stærke aktivistbevægelse ”Den grønne bølge”.

GIV FÆRØSKE KVINDER RET TIL AT VÆLGE EN ABORT


Kræv, at den færøske regering giver kvinder ret til at bestemme over egen krop!

SKRIV UNDER!