50 år efter massedrabet i Indonesien

Millioner af torturoverlevere og familiemedlemmer venter stadig på retfærdighed 50 år efter et af nyere tids største massedrab. Op mod en million indonesere blev dræbt af militæret, og hundredtusinder blev tortureret i fængslerne.

50 år efter et af nyere tids største massedrab har myndighederne i Indonesien stadig ikke ydet retfærdighed til de millioner af torturoverlevere og familier, som gennemlevede militærets overgreb i 1965-1966. Efter et forfejlet kupforsøg mod regeringen den 30. september 1965 indledte militæret med general Suharto i spidsen en systematisk klapjagt på kommunister og venstreorienterede i landet – en rystende menneskejagt, der er mesterligt skildret i Joshua Oppenheimers to dokumentarfilm ”The Act of Killing” fra 2012 og ”The Look of Silence” fra 2014.

Op mod en million dræbte

I de følgende to år blev mellem 500.000 og en million indbyggere brutalt myrdet af militæret, mens utallige kvinder blev voldtaget eller holdt som sexslaver. Hundredtusinder af mennesker blev smidt i fængsel uden retssag, og mange tilbragte årevis i fængslerne, hvor de blev udsat for tortur. 

”Fem årtier er alt for længe at vente på retfærdighed for et af de værste massedrab i vores tid. Over hele Indonesien har mennesker været nødt til at kæmpe med deres traumer, mens de ansvarlige og bødlerne er gået fri. De indonesiske myndigheder er nødt til at stoppe denne uretfærdighed. 50-års dagen må være begyndelsen på en ny æra, hvor fortidens ugerninger ikke længere bliver fejet ind under guldtæppet”, siger Papang Hidayat, der er Amnesty Internationals Indonesien-researcher. 

Tavshed og trusler

Kun ganske få sager om massedrabet er blevet behandlet ved domstolene i Indonesien, hvor der lige siden massedrabet har hersket en næsten altomfattende tavshed omkring overgrebene. Bare det at debattere massedrabene offentligt er i praksis umuligt, og overlevere, der har forsøgt at markere begivenhederne offentligt, bliver ofte angrebet, truet og diskrimineret af myndigheder eller paramilitære grupper. 

”Alt for mange modige aktivister og overlevere bliver udsat for chikane og overgreb, når de har forsøgt at kaste lys over begivenhederne for 50 år siden. Myndighederne er nødt til at lytte til landets menneskerettighedsforkæmpere frem for at undertrykke deres stemmer”, siger Papang Hidayat.

Amnesty opfordrer Indonesiens nyvalgte præsident Joko ”Jokowi” Widodo til at gøre op med fem årtiers straffrihed og give borgerne mulighed for endelig at få det retsopgør med bødlerne, som fortsat er på fri fod.