95.055 mennesker i fælles opråb til Mattias Tesfaye: Stop inddragelsen af syriske opholdstilladelser

95.055 underskrifter blev overleveret til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye af Mahmoud Almohamad.

På FN’s Menneskerettighedsdag den 10. december overrækker Amnesty International Danmark tusindvis af underskrifter fra hele verden til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. Det sker i protest mod regeringens politik om at inddrage herboende syreres opholdstilladelser.

95.055 mennesker fra Danmark og 11 andre lande, heriblandt Holland, Taiwan og Finland, har skrevet under på Amnestys protest mod den danske regerings hjemsendelsespolitik over for syrere. Den 10. december overrækkes de mange underskrifter til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye med opråbet: Syrien er ikke sikkert – stop inddragelser af syreres opholdstilladelser i Danmark. 

20-årige Mahmoud Almohamad er herboende syrer og skal være med til at overrække underskrifterne til ministeren. Hans forældre er blandt de første syrere, som er blevet sendt til udrejsecenter Sjælsmark på ubestemt tid, fordi de har fået inddraget deres opholdstilladelser og ikke tør rejse tilbage til Syrien.

”Jeg er virkelig meget rørt og dybt taknemmelig over, at så mange mennesker har valgt at bakke op om aktionen. Det betyder rigtig meget for os syrere. Vores eneste ønske er at kunne have et trygt liv i sikkerhed. Jeg håber, at Tesfaye og regeringen, men også de andre partier, vil lytte til vores nødråb,” siger Mahmoud Almohamad.

Den store opbakning bør gøre stort indtryk på de ansvarlige politikere og myndigheder, mener generalsekretæren i Amnesty Internationals danske afdeling.

”Det er et klokkeklart signal til den danske regering om at stoppe hjemsendelserne af syriske flygtninge. Danmarks enegang på området er dybt bekymrende, og de danske myndigheder har stadig til gode at forklare, hvordan de, som stort set de eneste i verden, kan anse Syrien for at være sikker nok til, at man kan fratage herboende syrers deres beskyttelsesstatus”, siger Vibe Klarup og tilføjer:

”Vores research viser tydeligt, at hjemvendte syriske flygtninge er i risiko for voldsomme overgreb, blot fordi de er flygtet fra Syrien. De danske myndigheder og regeringen risikerer at sende syrere tilbage til tortur, mishandling eller voldtægt. Det skal stoppes.”

Budskabet var klart: “Beskyt vores syriske medborgere” – Aktionen fandt sted uden for Christiansborg efter overleveringen af de 95.055 underskrifter.

Risiko for overgreb på hjemvendte flygtninge

I september udgav Amnesty rapporten ”You’re going to your death”, hvor man igennem 66 sager fik indblik i, hvad man som hjemvendt syrer risikerer i mødet med den syriske efterretningstjeneste. De syriske flygtninge er i risiko for overgreb begået af efterretningstjenesten; tilbageholdelse, tortur, voldtægt og drab, netop fordi de forlod landet i sin tid og derfor anses for at være forrædere.

I lodret strid med, hvad de danske myndigheder mener, er hjemvendte kvinder og børn i lige så stor risiko for tilbageholdelse og tortur, som mænd er. Amnestys research viser, at ingen kan vide sig sikker og at overgrebene rammer vilkårligt og uden varsel.

”Mens regeringen med den ene hånd nægter at samarbejde med den syriske præsident Assad og kalder ham en krigsforbryder, viser man med den anden hånd flygtningene døren og mener, at de trygt kan vende hjem. Vi håber at integrations- og udlændingeministeren lytter til de mange kritiske stemmer og øjeblikkeligt stopper inddragelsen af syriske opholdstilladelse indtil flygtningene trygt kan vende tilbage uden at frygte tilbageholdelse, tortur, voldtægt og drab,” siger generalsekretær Vibe Klarup.

Se Amnestys research af overgreb på hjemvendte syriske flygtninge