At lukke Guantánamo var et af de første løfter, Obama afgav, da han 22. januar 2009 blev udnævnt til USA’s præsident. I dag, fem år senere, sidder 150 mænd stadig fængslet i lejren. Langt de fleste uden anklage eller dom.
En skamplet på USA’s omdømme. Det er udmeldingen fra Amnesty på femårsdagen for USA’s præsident Obamas løfte om at lukke Guantánamo. I dag sidder 150 fanger fortsat tilbageholdt i et juridisk ingenmandsland. Hovedparten af dem er aldrig blevet anklaget for noget eller været for en dommer.
Mere end 70 fanger – hovedparten fra Yemen – er i princippet løsladt, men amerikanerne bruger den manglende sikkerhed i deres hjemland som argument for at beholde dem i lejren.
Dobbeltmoral
Guantánamo-lejren, der i år fylder 12 år, er et åbenlyst eksempel på USA’s dobbeltmoral når det kommer til at overholde menneskerettighederne.
”Fanger i Guantánamo sidder fortsat i et juridisk ingenmandsland med deres liv på stand by. Mange er blevet udsat for alvorlige menneskerettighedskrænkelser, bl.a. kidnapning og tortur, og de er på systematisk vis blev nægtet adgang til oprejsning”, siger Trine Christensen, der er vicegeneralsekretær i Amnesty Danmark.
Løsladt men stadig bag tremmer
For en måned siden skete et lille fremskridt, da tre kinesiske mænd med uighur-baggrund blev overført til Slovakiet. Det skete dog hele fem år efter, en amerikansk domstol erklærede deres fængsling for ulovlig.
”I samtlige fem år, hvor Guantánamo har eksisteret, har USA’s erklæret sin opbakning til menneskerettighederne. Havde et andet land stået bag et sted som Guantánamo, hvor menneskers rettigheder er sat ud af kraft, ville USA være hurtig til at fordømme det. USA’s myndigheder burde for længst have sat en stopper for denne dobbeltmoral”, siger Trine Christensen.
USA bør gøre op med straffrihed
Udover at lukke lejren opfordrer Amnesty de amerikanske myndigheder til at sikre uafhængige undersøgelser af alle anklager om tortur mod fanger.
”Straffrihed for forbrydelser som tortur og kidnapninger betyder, at USA fortsat krænker sine internationale forpligtelser”, siger Trine Christensen.