Kina slår hårdt ned på aktivister, der forsøger at markere 25-årsdagen for massakren på Den Himmelske Fredsplads. Præsident Xi Jinpings løfter om reformer klinger hult, mener Amnesty.
Dusinvis af kinesiske aktivister bliver i disse dage tilbageholdt, sat i husarrest eller forhørt af politiet.
Målet er at forhindre en markering af 25-årsdagen for den massakre på Den Himmelske Fredsplads, der i 1989 kostede hundrede, hvis ikke tusinde, af ubevæbnede demonstranter livet.
I mandags blev den 52-årige kunstner Guo Jian, der er australsk statsborger, men født i Kina, tilbageholdt kort efter han gav et interview til Financial Times.
Undertrykkelse frem for reformer
Amnesty kritiserer Kina præsident Xi Jinping for at løbe fra sine løfter om reformer.
”25-års dagen for massakren på Den Himmelske Fredsplads er en test af præsident Xis løfter om større åbenhed. Men frem for reformer har Xi valgt yderligere undertrykkelse,” siger Amnestys generalsekretær Salil Shetty, der i denne uge er i Hong Kong for at vise sine respekt for ofrene.
Hårdere kurs mod aktivister
Kinas fremfærd over for aktivister har været hårdere end de foregående år.
De seneste uger er menneskerettighedsaktivisten Pu Zhiqiang og journalisten Gao Yu blevet fængslet. Og Ding Zilin, der er talsperson for ’mødrene fra Den Himmelske Fredsplads’, er blevet sat i husarrest.
Pårørende til de dræbte har de seneste 25 år kæmpet for retfærdighed med store personlige omkostninger til følge. Mange af ’mødrene fra Den Himmelske Fredsplads’ er nu gamle, og flere af de pårørende er døde.
Amnesty opfordrer præsident Xi til at sikre retfærdighed for ofrene ved i første omgang, at sikre en åben og uafhængig undersøgelse af de voldelige overgreb i 1989.