FN’s sikkerhedsråd svigter flygtninge

Sikkerhedsrådet i FN har svigtet tusindvis af flygtninge, mens utallige samfund er blevet ødelagt. Amnesty kritiserer sikkerhedsrådet for at være for langsomme og for gavnløse.

FN’s Sikkerhedsråd har været for langsomme og gavnløse i forhold til konflikterne i Syrien, Den Centralafrikanske Republik, Sydsudan og Irak. Det har betydet, at utallige samfund er blevet ødelagt før der blev gjort noget, konkluderer Amnesty på Verdensdagen for flygtninge. 

”Apati og politiske alliancer trumfer menneskerettighedsproblemer i beslutningsprocessen i Sikkerhedsrådet”, siger Sherif Elsayed-Ali, vicedirektør for globale emner i Amnesty International. 

Forsinkelser fra Sikkerhedsrådet har blandt andet betydet, at tusindvis af mennesker fra Den Centralafrikanske Republik er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem.

”Mens diplomater diskuterer, bliver huse brændt ned og familier tvunget til at flygte. Forsinkelser og nedlagte vetoer plager hvad der burde være FN’s stærke arm”, siger Sherif Elsayed-Ali.

Global flygtningekrise
I mellemtiden bidrager en række lande til den global flygtningekrise ved at vende flygtninge ryggen. Rusland har blot modtaget 0,3 procent af flygtningene i 2013, mens Kina har modtaget  0,1 procent. 

I 2013 søgte mindst 435.000 mennesker asyl i EU, men kun 136.000 fik asyl. Iran, Jordan, Libanon, Tyrkiet og Pakistan er de lande, som modtager flest flygtninge. 

”Verdens selvudråbte ledere halter langt bagefter udviklingslandene i forhold til at bære byrden af den globale flygtningekrise. Det er chokerende, at velhavende lande fralægger sig ethvert ansvar for at beskytte de flygtninge, som kommer for at få beskyttelse, sikkerhed og en bedre fremtid”, siger Sherif Elsayed-Ali.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>