Dagen efter Folketinget har vedtaget en lov, der begrænser syriske flygtninges adgang til familiesammenføring, offentliggør Amnesty en rapport, der beskriver de umenneskelige forhold, som de mest udsatte flygtninge lever under i nabolandene til Syrien. Den verdensberømte syriske tegner Ali Ferzat fortolker flygtningekrisen for Amnesty.
Den 4. februar 2015 indleder Amnesty sin nye globale kampagne #OpenToSyria, der sigter på at få de mest velstående lande til at påtage sig et større ansvar for de mest udsatte syriske flygtninge, der opholder sig i Syriens nabolande. Med næsten fire millioner syriske flygtninge i Jordan, Libanon, Irak, Tyrkiet og Egypten er ressourcerne presset til det yderste.
Men resten af verdens lande har vendt ryggen til Syriens flygtninge og kun åbnet for at modtage en forsvindende lille del af flygtningene i nabolandene. Ifølge FN er der 380.000 særligt sårbare flygtninge – børn, ældre, syge og enlige kvinder – som har behov for at blive løftet væk fra lejrene i nabolandene og genbosat i sikkerhed i andre lande.
Alligevel svigter verdens rigeste lande de syriske flygtninge, mener Amnesty:
”De seks Golf-lande Qatar, Saudi Arabien, Kuwait, Oman, Bahrain og Emiraterne har ikke tilbudt at genbosætte en eneste syrisk flygtning fra nærområdet. Det samme gælder Rusland og Japan. Og i EU har viljen til at hente nogle af de mest udsatte syriske flygtninge i sikkerhed i bedste fald været et forsøg på at redde ansigt”, siger Sherif Elsayed-Ali, leder af Amnesty Internationals flygtningearbejde.
Eksempelvis har Danmark tilbudt genbosættelse for 140 syriske flygtninge. Spanien 130. Storbritannien 90.
Danmark strammer asylreglerne
I en ny rapport fra Amnesty beskriver nogle af flygtningene deres håbløse situation, og hvordan de forsøger at få en dagligdag til at hænge sammen imod alle odds. Rapporten udkommer samtidig med, at Folketinget i Danmark den 3. februar har vedtaget en ny lov, der gør det vanskeligere for syriske flygtninge i Danmark at få deres børn og familie til landet.
“Mens hundredtusinder af flygtninge forsøger at overleve under ekstremt dårlige forhold i Syriens nabolande, så strammer Danmark nu sine asylregler for at sende et klart signal om, at de ikke er velkomne her. Det er som om, vi er ved at miste evnen til at vise medmenneskelighed. Man skal huske på, at mange af de mest sårbare flygtninge stadig befinder sig i lejre i Syriens nabolande – børn, ældre og enlige kvinder. Der er et enormt behov for at hjælpe dem i sikkerhed fra krigens rædsler”, siger Amnesty Danmarks pressechef Ole Hoff-Lund.
En af Syriens mest kendte satiretegnere, Ali Ferzat, har for Amnesty International fortolket omverdenens manglende vilje til at løse flygtningekrisen i Syrien. Ali Ferzat blev selv pågrebet og gennembanket af tilhængere af præsident Assad under opstanden i 2011. De brækkede begge hans hænder – tilsyneladende som straf for nogle af hans kritiske Assad-tegninger.
Ali Ferzat er siden flygtet ud af Syrien og lever i eksil.