Fanger i Ukraine risikerer tortur og mord

Militser på begge sider af konflikten i Ukraine står bag tortur og endog drab på fanger. I en ny rapport dokumenterer Amnesty, hvordan både pro-russiske og pro-Kiev soldater gør sig skyldige i krigsforbrydelser.

I rapporten ”Breaking Bodies: Torture and summary killings in Eastern Ukraine” fremlægger Amnesty beviser for, at begge sider af konflikten står bag tortur mod fanger. 

Amnesty har talt med 33 tidligere fanger og ud af dem var 32 blevet udsat for tortur. Torturen udføres af soldater og selvbestaltede militser på begge sider af konflikten. 

Fangerne fortæller, hvordan de fik tæsk indtil deres knogler brækkede, fik elektriske stød, blev stukket med knive, hængt ned fra loftet og blev udsat for skinhenrettelser. 

Læs også: Nye beviser på henrettelser af soldater i Ukraine

Amnesty har sammenholdt torturofrenes beskrivelser med lægerapporter samt skanningsbilleder og fotos af de skader, som fangerne fik. To af de interviewede var stadig indlagt på hospitalet, da Amnesty talte med dem.

Samme efternavn som separatistleder

45-åirge Alexander Pinchuk blev tilbageholdt af pro-Kiev soldater fordi han deler efternavn med en kendt separatistleder. Han fortalte Amnesty: 

”To mænd kom ind til mig i cellen og begyndte at slå mig på halsen. De anklagede mig for at videregive informationer til Rusland. Jeg fortalte dem, at jeg kun rejser til Rusland i arbejdsøjemed, men de troede mig ikke. De puttede en plasticpose over mit hoved og forsøgte at kvæle mig. De blev ved med at stille mig det samme spørgsmål; hvad mit forhold var til separatistlederen, der har det samme efternavn som mig. Jeg er slet ikke i familie med ham.”

Levende begravet

Alexander Pinchuk blev hevet med udenfor, smidt i et dybt hul i jorden og udsat for en skinhenrettelse. 

”Jeg troede de ville begrave mig levende. Jeg forsøgte at rejse mig op, men en fyr stod på mit hoved, og de andre smed jord på mig. Jeg sad på knæene, og til sidst var der et tykt lag jord på mig. Så mistede jeg bevidstheden, for jeg kunne ikke trække vejret.”

Da han vågnede, stak kun hans hoved og højre hånd op af jorden. Han fortalte senere en læge, at fangevogterne ”spillede fodbold med mit hoved”. 

Fem dage senere blev Pinchuk løsladt uden yderligere forklaring. Han lå efterfølgende indlagt tre uger på hospitalet. 

FN bør besøge fængsler 

Amnesty opfordrer på det kraftigste begge parter i konflikten til at sætte en stopper for krigsforbrydelserne og sikre at alle soldater under deres kontrol kender konsekvenserne af overgrebene i henhold til international lov. De ukrainske myndigheder skal efterforske alle anklager om krigsforbrydelser og sørge for at dokumentation indsamles, så retfærdigheden kan sikres.  Samtidig bør FN-eksperter besøge alle de fængsler i Ukraine, hvor konfliktens fanger tilbageholdes, for at overvåge, at der ikke finder tortur sted.   


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>