Egyptens unge generation sidder bag tremmer

Mange af de unge aktivister, der blev hyldet for at skabe vejen til forandring i Egypten i 2011, sidder i dag bag tremmer. Siden præsident al-Sisi kom til magten er over 41.000 arresteret, fængslet eller dømt for uklare forbrydelser. Landet er i dag en politistat, der udøver total undertrykkelse, siger Amnesty i ny rapport.

Myndighedernes kontinuerlige klapjagt på unge aktivister i Egypten er et koldblodigt forsøg på at knuse livskraften blandt landets modigste og mest begavede unge mennesker for at fjerne enhver fremtidig trussel mod militærets styre. Det fastslår Amnesty International, der i en ny rapport fortæller historien om 14 unge egyptere, der ligesom tusindvis af andre er blevet vilkårligt anholdt og fængslet på grund af deres rolle i demokratiske protester de seneste to år. Deres sager viser, at Egypten i dag er at betragte som en regulær politistat, mener Amnesty, der tirsdag offentliggør rapporten ”Generation Jail – Egypt’s Youth Go From Protest To Prison”.

”To år efter at præsident Mohamed Morsi blev fjernet fra magten, er massedemonstrationer afløst af masseanholdelser. Myndighederne er i færd med at knuse en hel generations håb for en lysere fremtid ved uophørligt at gå efter landets unge aktivister, som efter protesterne i 2011 blev hyldet som landets lysende håb af både militæret og de internationale partnere. Men mange af de unge aktivister sidder i dag bag tremmer og vidner om, at Egypten er faldet tilbage i en tilstand af total undertrykkelse”, siger Hassiba Hadj Sahraoui fra Amnestys kontor for Mellemøsten og Nordafrika.

Selv om der er gået et år, siden Abdel Fattah al-Sisi kom til magten, har regeringen ikke vist tegn på, at den vil slække på undertrykkelsen af politiske aktivister. Som resultat er over 41.000 egyptere blevet arresteret, tilbageholdt eller fængslet efter uretfærdige retssager. Det viser de senest tilgængelige tal fra Egyptens menneskerettighedsgrupper. Den såkaldte protestlov fra 2013 tillader myndighederne at arrestere og retsforfølge fredelige demonstranter, og den kriminaliserer gadeprotester uden forudgående tilladelse. Loven giver også sikkerhedsstyrkerne frie hænder til at bruge overdreven og i nogle tilfælde dødelig magt mod demonstranter.

”Omfanget af myndighedernes overgreb er overvældende. De lader sig ikke stoppe i deres forsøg på at knuse enhver, der udfordrer deres autoritet. Egyptens fængsler huser nu alt fra internationalt berømmede ledere af ungdomsbevægelserne til menneskerettighedsaktivister og børn, der er arresteret for at bære t-shirts med anti-tortur slogans”, siger Hassiba Sahraoui. 

Blandt de unge, som sidder fængslet, er prominente aktivister som Ahmed Maher og Mohamed Adel fra ’6 April Youth Movement’, bloggerne Ahmed Douma og Alaa Abd El Fattah samt de to menneskerettighedsaktivister Yara Sallam og Mahienou El-Massry. Alle er fængslet for at overtræde protestloven, som begrænser forsamlingsfriheden. Myndighederne begrunder deres fremfærd med hensynet til sikkerhed og stabilitet i landet, og selv om nogle demonstranter har brugt vold, så har reaktionen fra sikkerhedsstyrkerne været ude af proportioner, fastslår Amnesty International.

Mange af de fængslede er dømt efter uretfærdige og politisk motiverede retssager, eller de er dømt ved masseretssager, hvor hundredvis af demonstranter er sendt i fængsel på baggrund af tvivlsomme beviser og vidnesbyrd fra sikkerhedsstyrkerne selv. Andre bliver tilbageholdt i lange perioder i fængslerne uden hverken anklage eller dom. Det gælder blandt andre Mahmoud Mohamed Ahmed Hussein, der var 18 år, da han blev arresteret på vej hjem fra en demonstration på grund af et slogan på hans t-shirt. Ifølge hans familie og advokater blev han tortureret til at tilstå såkaldt terrorrelateret aktivisme, og han har nu tilbragt over 500 dage i fængsel, uden at sagen har været for en dommer.

Amnesty International opfordrer det internationale samfund og i særdeleshed Egyptens nære allierede til ikke at ofre menneskerettighederne til fordel for økonomiske og militære samarbejdsaftaler med det egyptiske regime. Både Italien, Frankrig og Tyskland har ført drøftelser med al-Sisi uden at kritisere de tusindvis af fængslinger, og i marts ophævede USA sin nedfrysning af våbenleverancer til Egypten og tilbød sit fortsatte militære og sikkerhedsmæssige samarbejde.

”Hykleriet fra verdens ledere er nu lagt åbent frem. De bryder deres klare løfter til Egyptens ungdom om at støtte dem og stå ved deres side, da Mubarak gik af i februar 2011. Egypten fængsler fredelige demonstranter, mens det internationale samfund ser den anden vej og indgår lukrative forretningsaftaler med al-Sisis regering”, siger Hassiba Hadj Sahraoui.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>