At henrette Saddam Hussein er kun en viderførelse af hans primitive menneskesyn, siger Generalsekretæren i Amnestys danske afdeling.
“Når statsministeren viger tilbage for at tage klart afstand fra dødsstraf, kaster han både Danmarks og EU’s politik mod dødsstraf over bord. Verden bliver ikke bedre af at henrette Saddam Hussein. Men verden bliver bedre, hvis man afskaffer dødsstraffen. At henrette Saddam Hussein er en videreførelse af hans primitive menneskesyn”, siger Amnesty Danmarks generalsekretær Lars Normann Jørgensen.
“Saddam Hussein er storforbryder mod menneskeheden. Han har krigsforbrydelser og drab i hundredtusindvis på samvittigheden. Men det er netop i sådan en sag, at principperne skal stå deres prøve. Det internationale samfund har taget afsked med dødsstraffen som straffemetode, selv i forbindelse med de mest grusomme forbrydelser. Derfor er det deprimerende, at de danske politikere så hurtigt kaster håndklædet i ringen”, siger Lars Normann Jørgensen.
Amnesty er modstander af dødsstraf og er derfor også imod dødsstraf til Saddam Hussein. Hvis det irakiske folk vælger at dømme Saddam Hussein til døden, er de med til at legitimere en straffemetode, de selv har kritiseret ham for at bruge de sidste 25 år.
“Den stærkeste måde at gennemføre et opgør med den tidligere diktator på, vil være at idømme ham livsvarigt fængsel. På den måde bryder man med Saddam-regimets praksis med at dræbe sine modstandere. Hvis Saddam Hussein derimod bliver henrettet, vil kampen mod dødsstraf blive sat mange år tilbage”, siger Lars Normann Jørgensen
Amnesty hilser arrestationen af Saddam Hussein velkommen og understreger vigtigheden af, at han bliver stillet for en domstol som følger internationale standarder for menneskerettigheder. I forrige uge nedsatte det midlertidigt nedsatte irakiske regeringsråd en specialdomstol, som skal kunne retsforfølge lederne af det forhenværende regime. Lederen af regeringsrådet, Abdul Aziz al-Hakim siger, at domstolen vil vurdere dødsstraf til Saddam. Regeringsrådet har ellers suspenderet anvendelsen af dødsstraf i Irak. Derfor bør den danske regering og EU opmuntre regeringsrådet til, at man fortsat tager afstand fra dødsstraf – også når det gælder Saddam Hussein..
Amnesty håber Sikkerhedsrådet vil give FN en større rolle i Irak. FN vil kunne bistå det irakiske retssystem med at indarbejde internationale standarder for menneskerettigheder på samme måde, som det blev gjort ved FN-domstolene for det tidligere Jugoslavien og Sierra Leone.