Iran udgiver ”tilståelses”-videoer efter massehenrettelse

Iran udgiver ”tilståelses”-videoer efter massehenrettelse

Irans myndigheder har spredt videoer med ”tilståelser” fra nogle af de 25 mænd, som blev henrettet ved en massehenrettelse i august. Men tilståelserne er fremtvunget under tortur, skriver Amnesty i ny rapport. I flere af videoerne tager mændene ansvar for forbrydelser, der er blevet begået efter de blev anholdt.

Efter henrettelsen af 25 sunnimuslimske mænd – 22 kurdere og tre irakere –  i august påbegyndte de iranske myndigheder en mediekampagne med det formål at dehumanisere de nu afdøde og retfærdiggøre henrettelserne.

Statsejede hjemmesider flyder over med videoer, der med effekter og musik viser fangernes ”tilståelser”. De nu henrettede mænd beskriver sig selv som ”terrorister” og ”grusomme kriminelle, som fortjener, hvad straf de end måtte få.”

Men fangerne er blevet mishandlet og afpresset til at tilstå, skriver Amnesty i ny rapport.

”Jeg følte ikke, jeg havde noget valg”

I lækkede mobiloptagelser fra fængslet fortæller flere af de dødsdømte mænd, at måneder med mishandling og isolationsfængsling fik dem til at deltage i ”tilståelses”-videoerne. De beskriver, hvordan de blev sparket, slået, tæsket med elektriske stave, pisket og nægtet søvn og adgang til mad og medicin.

Mokhtar Rahimi, en af de henrettede, fortalte:

”Jeg følte ikke, jeg havde noget valg, og jeg kunne ikke længere udholde mishandlingen og torturen. De (efterretningsfolkene, red.) satte mig foran et kamera og fortalte mig, at min sag ville blive lukket, og de ville løslade mig, hvis jeg sagde, hvad de sagde, jeg skulle sige. Men de optog mine udtalelser på cd, og det blev brugt til at dømme mig”.

Skulle smile til kameraet

Kaveh Sharifi, der også er blandt de henrettede, fortæller i en lækket mobiloptagelse:  

”Efterretningsministeriet forberedte seks sider skreven tekst og sagde, at jeg skulle lære det udenad. Jeg øvede mig i næsten to timer om dagen, indtil jeg kunne det hele udenad. Så satte de mig foran kameraet. De fortalte mig endda, hvordan jeg skulle bevæge mine hænder, og at jeg skulle smile, så ingen ville mistænke, at jeg blev holdt i isolation eller blev mishandlet. Jeg var tvunget til at følge deres instrukser så de ikke satte mig i flere vanskelige situationer.”

At der er tale om tvungne tilståelser understreges af det faktum, at flere af de optrædende fanger tager ansvar for forbrydelser, som er blevet begået, efter de blev anholdt.

Uretfærdige retssager

Mændene blev dømt for den vagt definerede forbrydelse ”fjendskab mod Gud” ved ”medlemskab af sunni salafistgrupper” og udførelse af bevæbnede angreb og drab. Mange af de dømte nægtede konsekvent –  i alle deres år på dødsgangen – at de skulle have været involveret i sådanne aktiviteter.

Det har ikke været muligt for Amnesty, at fastslå om de 25 henrettede var skyldige eller uskyldige i deres forbrydelser, ikke mindst fordi retssagerne har været omgærdet af hemmelighedskræmmeri. Det er dog tydeligt, at mændenes retssager var voldsomt uretfærdige. De blev alle nægtet adgang til en advokat i forbindelse med deres afhøringer, og fortæller, at de blev tortureret til at tilstå. Tilståelser, der senere blev brugt til at dømme dem.

Skarp kritik

Amnesty retter en skarp kritik mod den iranske praksis med at vise filmede tilståelser:  

”Ved at udstille dødsgangsfanger på TV forsøger de iranske myndigheder at overbevise befolkningen om fangernes skyld, men de kan ikke skjule den ubehagelige sandhed, at de henrettede var anklaget for vage og bredt definerede forbrydelser og dømt til døden efter højest uretfærdige retssager,” siger Philip Luther, Mellemøsten- og Nordafrika programdirektør i Amnesty.

Mindst 457 mennesker er blevet henrettet i Iran siden januar. Det reelle tal frygtes dog at være endnu højere. 


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>