I går vedtog Sloveniens parlament en ny lov, som ifølge Amnesty International ignorerer landets internationale forpligtelser. Nu kan myndighederne ikke alene afvise flygtninge direkte ved grænsen, men politiet kan også deportere uregistrerede flygtninge, uden at vurdere deres behov for beskyttelse.
Nye tilføjelser til Sloveniens udlændingelovgivning gør det muligt at nægte adgang til flygtninge direkte ved grænsen. Politiet kan nu også hvor som helst i landet vælge at forvise en flygtning, hvis han eller hun ikke opholder sig i landet på regulær vis. Vel at mærke uden nogen form for sagsbehandling.
Vender ryggen til international lov
”I stedet for at betragte flygtninge som mennesker, der flygter fra krigens rædsler og har brug for beskyttelse, så behandler den nye lovgivning dem som en trussel mod den nationale sikkerhed. Den fratager dem fra den vitale beskyttelse, som international lov ellers skulle sikre dem”, siger Jelena Sesar, Amnestys researcher på Balkan og i EU, og fortsætter:
”Ved at forsegle grænsen og vende ryggen til sine internationale forpligtelser, så går Slovenien ned at den samme sti som nabolandene Ungarn og Østrig. Det er dybt beklageligt for et land, der ellers har holdt fast i menneskerettighederne og været et fyrtårn i regionen”.
Landene på Balkan må afstå fra at afvise og nægte beskyttelse til flygtninge og asylsøgere, hvoraf mange er uledsagede børn på flugt fra krig or forfølgelse, mener Amnesty International.