Skriv for Liv gjorde en forskel – også i 2018
Breve ændrer liv. Det viser evalueringen af ’Skriv for Liv’ 2018, hvor tusindvis af mennesker sendte breve til verdens fængslede eller mennesker i nød. Der var 500.000 flere aktioner på verdensplan i forhold til året før.
For 16 år siden var Skriv for Liv et ganske lille og nystartet projekt under Amnestys store paraply af aktioner, der hver dag er med til at sætte fokus på krænkelser af menneskerettighederne. I dag er Skriv for Liv verdens største menneskerettighedsevent.
I otte ud af ti sager er der sket positive fremskridt, og alle mål for solidaritetsaktioner er nået.
Håb i en håbløs situation
Hvert år i november og december måned skriver hundredtusindvis af mennesker over hele verden breve til personer, der har været udsat for krænkelser af menneskerettighederne. Mange er dømt for forbrydelser, de ikke har begået. En del af dem er dømt på livstid. Mens andre afventer deres dødsdom under umenneskelige forhold.
Med Skriv for Liv er brevskriveren med til at give håb i en håbløs situation. For den fængslede eller de, der kæmper for retfærdighed, kan de mange breve give håb i en situation, hvor man ellers føler sig glemt af omverdenen. Brevene gør også indtryk på myndigheder, og ofte ser vi, at fanger får en bedre behandling, når brevene minder personalet om, at hele verden holder øje.
Breve fra danske skolebørn
På verdensplan blev der i 2018 sendt knap seks millioner aktioner ud. Aktioner er defineret som underskrifter, e-mails, tweets, SMS’er, breve og tegninger. Det er 500.000 flere aktioner i forhold til året før.
I Danmark deltog 8.500 danske skoleelever i alderen 12-17 år i Skriv for Liv. Eleverne blev undervist i menneskerettigheder, og i alt sendte de 2.285 opmuntrende breve, postkort og tegninger til verdens fængselsfanger.
Hjælp til iransk kvinde
I Iran sidder 30-årige Atena Daemi fængslet efter at have kritiseret landets brug af dødsstraf. Hun har deltaget i fredelige demonstrationer og ytret sig kritisk på de sociale medier. Det må man ikke i Iran, så derfor er hun idømt syv års fængsel.
I tiden op til retssagen sad hun i en fængselscelle fyldt med insekter og uden toilet. Hun er efterfølgende blevet udsat for vold og sidder fængslet under så dårlige forhold, at hun i protest er gået i sultestrejke. Det har gjort, at hendes helbred er i kritisk tilstand.
I Atenas tilfælde gav Skriv for Liv den 30-årige kvinde moralsk støtte og fornyet håb. De mange breve har formentlig også medvirket til at presse de iranske myndigheder, så Atena i dag har fået den lægehjælp, hun har brug for.