Esthers kamp mod Shell

Esthers kamp mod Shell


1990: Protestbevægelse ser dagens lys

Forfatter Ken Saro-Wiwa og andre prominente fra ogoni-folket lancerer “Movement for the Survival of the Ogoni People” (MOSOP) i protest mod olieforureningen. Bevæbnet politi slår hårdt ned på protesterne i byen Umuechem, hvor flere demonstranter bliver dræbt. 



1991: Esther bliver gift

Esther bliver gift med Barinem Kiobel, der studerer en ph.d. på Strathclyde Business School i England. 



Januar 1993: Protester mod olieforurening

Omkring 300.000 mennesker fra ogoni-folket demonstrerer for mere selvbestemmelse og en retfærdig andel af olieudbyttet. Samtidig er de imod olieforureningen i Ogoniland. 



Juni 1993: Ken Saro-Wiwa anholdt

Ken Saro-Wiwa bliver anholdt og anklaget i relation til kampagnen “Movement for the Survival of the Ogoni People”. Amnesty International erklærer ham for samvittighedsfange. På grund af sundhedsproblemer bliver han løsladt en måned efter mod kaution. 



Juli 1993: Angreb på landsbyer

Begyndelsen til en serie af bevæbnede angreb på Ongoni landsbyer. Regeringen anklager nabosamfundene for angrebene, men en uafhængig undersøgelse viser senere, at militæret var involveret.



Januar 1994: Militærenhed oprettes

Regeringen danner en speciel militærenhed under major Paul Okuntimo med det formål at bekæmpe “Movement for the Survival of the Ogoni People”. Denne enhed begik overgreb mod Ogoni landsbyer med anvendelse af tortur, anholdelser, skyderier og voldtægt af kvinder og piger  

 



Maj 1994: Anholdelse af Esthers mand

Fire ogonistammehøvdinge bliver dræbt under en voldsom demonstration. Regeringen giver “Movement for the Survival of the Ogoni People” skylden, og femten ogoni-ledere – herunder Barinem Kiobel og Ken Saro-Wiwa – bliver samme dag anholdt og sigtet for drabene. Amnesty laver aktioner for at få dem fri. 



Oktober 1995: Ni mennesker dømt til døden

Efter en uretfærdig retssag den 30.-31. oktober bliver Ken Sara-Wiwa og Dr. Barinem Kiobel sammen med syv andre fundet skyldige og dømt til døden. Dette sker på trods af internationale protester. 



November 1995: Ni mænd bliver henrettet

De ni dømte mænd bliver hængt den 10. november. Amnesty International fordømmer det. 



Februar 1998: Esther flygter

Esther frygter for sit liv og flygter fra Nigeria og bor som flygtning i Benin. Amnesty hjælper hende med at få asyl i USA i 1998.  

 



2002: Esther lægger sag an

Esther lægger sag an mod Shell, fordi hun er fast besluttet på, at Shell har et ansvar for hendes mands død. Hun vil have retfærdighed. 



2013: USA’s højesteret skubber sagen videre

Højesteret afgør, at USA ikke har den juridiske kompetence til at dømme i Esthers sag, da Shell er hollandsk ejet. 



Juni 2017: Esther i Holland

Den 29. juni 2017 anlagde Esther Kiobel sag mod Shell i Holland, som er firmaets hjemland. Hun anklagede Shell for at være medansvarlige for de nigerianske myndigheders overgreb og herunder henrettelsen af hendes mand.



November 2017: Dokumentation af Shell’s rolle

Amnesty dokumenterer, at Shell har opfordret til og i visse tilfælde faciliteret de frygtelige forbrydelser og overgreb, som blev begået af Nigerias sikkerhedsstyrker i Ogoniland i 1990’erne. 

Læs mere om dokumentationen her



Februar 2019: Retssag går i gang i Haag

Den 12. februar fik Esther Kiobel endelig mulighed for at fremlægge sin sag mod Shell ved det første retsmøde ved domstolen i Haag. Sammen med Victoria Bera, Blessing Eawo og Charity Lavula, som også mistede deres mænd i 1995, sagsøger hun Shell. 



Maj 2019: Positiv dom om at sagen kan fortsætte

Retten i Haag afgjorde, at sagen kan fortsætte og afviste dermed Shells påstand om, at den var forældet og ikke kunne afgøres i Holland. Retten pålagde samtidig Shell at udlevere fortrolige papirer til enkernes advokat, og at der skal være mulighed for at føre vidner i sagen.