Saudi-Arabien: Kvindelige aktivister fortsat i fare

Et år er gået siden de saudiske myndigheder tilbageholdt Loujain al-Hartloul, Iman al-Nafjan og Aziza al-Yousef for deres kamp for menneskerettighederne.

Saudi-Arabiens kvinder fik i juni sidste år endelig lov til at køre bil. De kvinder, der gik forrest i kampen, har dog stadigvæk ikke haft mulighed for lovligt at sætte sig bag rattet. I stedet sidder de bag tremmer.

Det seneste år har været et mareridt for en stor gruppe kvindelige aktivister i Saudi-Arabien. Flere af de aktivister, der var frontfigurer i kampen for kvinders ret til at køre bil, har siddet tilbageholdt, været udsat for tortur og er blevet nægtet adgang til både deres advokat og deres pårørende. 

Retssag

Den 13. marts 2019 blev de tre prominente kvindesagsaktivister, Loujain al-Hartloul, Iman al-Nafjan og Aziza al-Yousef, sammen med 8 andre kvindelige aktivister stillet foran en dommer ved straffedomstolen i Riyadh. Retsmødet var lukket, og diplomater og journalister havde ikke adgang. Kvinderne står blandt andet anklaget for at kontakte udenlandske medier og internationale organisationer herunder Amnesty International. Nogle af dem var også anklaget for ”at promovere kvinders rettigheder” og at ”kræve en afskaffelse af det mandlige værgesystem”.

Under retsmødet blev Iman, Aziza og fem andre kvindelige aktivister midlertidigt løsladt. Men de risikerer fortsat en retssag og fængselsstraf. 

Læg pres på myndighederne

Loujain, Samar og Nassima sidder stadig fængslet og må undvære deres familier. Amnesty arbejder fortsat på deres betingelsesløse løsladelse, så de kan fortsætte deres fredelig menneskerettighedsarbejde.

Saudi-Arabiens kong Salman og Kronprins Mohammed Bin Salman har indført sociale og økonomiske reformer i kongeriget, men de håndterer ikke de menneskerettighedskrænkelser og den brutale undertrykkelse af menneskerettighedsaktivister, der finder sted i landet.


Nassima al-Sada, menneskerettighedsaktivist, underviser i menneskerettigheder og mor til tre

Nassima kæmper for civile og politiske rettigheder, kvinders rettigheder og rettigheder for mindretallet af shia-muslimer i den østlige del af Saudi-Arabien. Hun opstillede til kommunalvalg i 2015, men blev forbudt at deltage. Hun har også kæmpet for kvinders ret til at køre bil og for afskaffelse af det mandlige værgesystem.

Nassima al-Sada har siddet tilbageholdt siden juli 2018 uden at blive sigtet eller stillet for en dommer. Hun har været i isolationsfængsel siden februar 2019.

 



Samar Badawi, menneskerettighedsaktivist og mor til to.

Hun har gentagende gange været i de saudiske myndigheders søgelys, og er blevet afhørt adskillige gange i forbindelse med sit menneskerettighedsarbejde. I 2014 fik hun udrejseforbud, og i 2016 blev hun arresteret. Hun er søster til den fængslede blogger Raif Badawi, som blev idømt 10 års fængsel og 1000 piskeslag for at oprette en hjemmeside med prodemokratisk indhold. Samar Badawi har været tilbageholdt siden juli 2018 uden sigtelser eller retssag.



Loujain al-Hathloul, menneskerettighedsaktivist

Kendt for at kæmpe for kvinders ret til at køre bil og retten til selv at bestemme over sit liv. I 2014 blev hun tilbageholdt i 73 dage, efter at have forsøgt at køre i bil fra De Forenede Arabiske Emirater til Saudi-Arabien. Loujain al-Hathloul stillede også op til valg i Saudi-Arabien i november 2015, hvor kvinder for første gang fik stemmeret og kunne opstille til valg. Til trods for at hun blev anerkendt som kandidat, var hendes navn ikke sat på afkrydsningslisten.

De saudiske myndigheder tilbageholdt Loujain al-Hathloul uden anklage eller retssag i 10 måneder, indtil hun den 13. marts 2019 havde sit første retsmøde. Hun er stadigvæk fængslet og afventer næste retsmøde.