Iranske kvinder bekæmper tvangstildækning
Flere og flere iranske kvinder taler styret imod og protesterer mod kravet om at bære slør. Reaktionen fra myndighederne er hård og mange kvindelige aktivister ender bag tremmer.
Den 10. april arresterede iranske sikkerhedsstyrker Yasmin Aryani i hendes hjem og førte hende til en ukendt destination.
Da hendes mor, Monireh Arabshahi, den næste dag henvendte sig på et detentionscenter i Teheran for at spørge efter sin datter, blev også hun arresteret.
Efter Amnestys oplysninger blev de to kvinder tilbageholdt på grund af en video, som de sammen med flere andre kvinderettighedsaktivister optog på kvindernes internationale kampdag den 8. marts. I videoen deler aktivisterne, der ikke har slør på, blomster ud til kvindelige passagerer på en metrostation i Teheran, mens de fortæller om deres ønsker for flere rettigheder for kvinder i Iran.
”En dag vil kvinder ikke længere behøve at kæmpe for deres rettigheder,” siger Monireh Arabshahi i videoen. Hendes datter, Yasmin Aryani, deler blomster ud til en kvinde, mens hun siger, at hun håber de en dag kan gå side om side ned ad gaden ”….jeg uden hijab, og du uden hijab”.
Anklaget for at ”opildne til prostitution”
Yasmin Arayanis familie hørte ikke fra hende før fem dage senere, hvor hun fik tilladelse til at foretage et kort opkald. Myndighederne har indtil videre nægtet at afsløre præcist hvilket tilbageholdelsescenter, hun befinder sig i.
Hendes mor, Monireh Arabshahi sidder sammen med hundredvis af andre kvinder tilbageholdt i det overfyldte Shahr-e Rey fængslet, uden adgang til rent drikkevand, nok mad, medicin eller frisk luft.
I retten vil de to kvinder sandsynligvis blive mødt med anklager såsom ”spredning af propaganda imod systemet”, og ”at opildne til korruption og prostitution”.
”Irans myndigheder slår hårdt ned på den stigende modstand, som iranske kvinder udviser mod regimet, og den voksende, fredelige bevægelse af mennesker, der kæmper imod tvangstildækning. Myndighederne forsøger at skræmme dem til tavshed og underkastelse,” siger Magdalena Mughrabi, der er vicedirektør i Amnestys afdeling for Mellemøsten og Nordafrika.
Pigen fra Revolutionsgade
Få dage efter anholdelsen af Yasmin og Monireh blev en tredje aktivist, Vida Movahedi, idømt et års fængsel for sine fredelige protester mod tvangstildækning. Hun har siddet tilbageholdt siden oktober 2018, hvor hun alene og uden slør havde demonstreret midt på Teherans revolutionsplads med farverige balloner i hænderne.
Det er ikke første gang, Vida har udført sådanne protester. Hun blev kendt som ”pigen fra Revolutionsgade”, da hun i december 2017 på Revolutionsgaden i Teheran tog sit slør af og viftede med det som et flag bundet fast på en pind. Hende fredelige aktioner har inspireret kvinder over hele landet til at udføre lignende protester.
33 års fængsel og 148 piskeslag
I en særligt chokerende retssag fra sidste måned blev menneskerettighedsadvokaten og kvindesagsforkæmperen Nasrin Sotoudeh idømt 33 år og seks måneders fængselsstraf samt 148 piskeslag. Anklagerne mod hende omfatter, at hun i retten har forsvaret kvinder, der har stået anklaget for at protestere mod tvangstildækning. Hun skal afsone mindst 12 år af denne dom. Også hendes mand, Reza Khandan, er idømt seks års fængsel for sin støtte til kampagnen mod tvungne slør.
”Irans lovgivning om tvangstildækning er et åbenlyst brud på iranske kvinders ret til ytrings-, tros-, og religionsfrihed. De iranske myndigheder bør straks omstøde denne diskriminerende lovgivning og fjerne det ydmygende forbud mod kvinder uden hijab i det offentlige rum,” siger Magdalena Mughrabi.
Amnesty opfordrer EU til at bruge alle muligheder for at lægge pres på Iran:
”Det internationale samfund, heriblandt EU, der har en løbende dialog om menneskerettigheder med Iran, har en afgørende rolle at spille, når det kommer til offentligt at udtrykke støtte til kvindelige menneskerettighedsaktivister. De bør bruge alle mulige kommunikationsveje til at presse de iranske myndigheder til straks at gøre en ende på loven om tvangstildækning”, siger Magdalena Mughrabi.