Galschiøt sælger kunstværk til fordel for iransk aktivist
Den danske billedkunstner Jens Galschiøt opkalder kunstværk efter iranske Yasaman, som afsoner en lang fængselsstraf, fordi hun kæmper for kvinders ret til selv at bestemme, hvordan de vil gå klædt. Salget af Galschiøts rose går til Amnestys arbejde i Iran
Tekst: Malene Haakansson
Det var nyheden om, at den kun 24-årige Yasaman Aryani blev idømt 16 års fængsel for at dele roser ud og opfordre kvinder og piger til at tage deres tørklæde af, som fik kunstneren fra Odense til at kaste sig over et nyt kunstværk.
”Jeg bliver så rørt over modige mennesker som Yasaman, der satser sit liv for at kæmpe for sine rettigheder,” siger Jens Galschiøt, som er verdenskendt for sin ofte provokerende samtidskunst.
Du kan byde på Galschiøts rose på: Lauritz.comGalschiøt har lavet en 60 centimeter høj rose, som er lavet af kobber, bronze og stål. Rosen står på en fod af sten.
”Det kan godt være, at rosen hænger lidt med hovedet, men den er klar til at rejse sig igen,” siger Galschiøt om kunstværket.
Han mener, at kvinderne i Mellemøsten fortsætter den revolution, som begyndte med den franske revolution i slutningen af 1700-tallet.
”Jeg vil gerne støtte kvindernes kamp og håber, at danskerne vil gøre det samme ved at byde på rosen på lauritz.com.”
Presset til en tilståelse
Yasaman blev anholdt den 10. april 2019, efter at hun i en video opfordrer alle piger til at tage deres hijab af og nyde forårsregnen. Hun bliver først isolationsfængslet i ni dage, hvor hun bliver presset til at give en tvungen tilståelse om, at hun var opfordret af oppositionskræfter fra udlandet til at afklæde sig hijab’en og dele blomster ud.
Hun er blandt andet anklaget for at have ”spredt propaganda imod systemet” og ”opfordret til prostitution”.
Yasaman er nu overflyttet til Evin-fængslet i Iran, som er et fængsel for kvinder, der har begået alvorlige voldsforbrydelser. Fangerne bliver isoleret, afhørt uden advokat og nogle udsættes for tortur.
Amnesty frygter, at Yasaman også vil blive udsat for tortur og arbejder på at få hende og andre kvinderettighedsaktivister løsladt. Foreløbig har arbejdet resulteret i, at Yasaman har fået reduceret sin straf til 9 år og 7 måneders fængsel.
Send en rose til Yasaman
Jens Galschiøt har også iværksat en email-aktion, hvor man kan sende en hilsen og et billede af en rose til Yasaman igennem den iranske ambassade i København.
”Yasaman fik 10 år i fængsel for at dele blomster ud på kvindernes internationale kampdag sidste år. Hun fortjener om nogen at få tusindvis af blomster d. 8 marts i år, ” forklarer Jens Galschiøt.
Mail-aktionen skal også være med til at lægge pres på det iranske diktatur til at løslade Yasaman og de mange andre kvinder, som er fængslet og forfulgt for at kæmpe for deres rettigheder.
Du kan sende en rose til Yasaman via linket her
Du kan byde på Galschiøts rose på: Lauritz.com Pengene fra salget går til Amnesty International’s arbejde med kvinderettigheder i Iran.