En fængslet poet i Myanmar, en arresteret NGO-arbejder i Burundi, tilbageholdte Pride-demonstranter i Tyrkiet og en dødsdømt sekstenårig i Nigeria. Alle er blevet uretfærdigt behandlet af myndigheder, men er nu frie – og de er blot nogle af de mange liv, som brevskrivningskampagnen Skriv for Liv har ændret.
I oktober 2001 mødtes en gruppe medlemmer af Amnesty International i den polske hovedstad Warsawa for at planlægge aktiviteter i forbindelse med menneskerettighedsdagen den 10. december. De efterfølgende 24 timer skrev de breve til en lang række myndigheder for at sætte en stopper for en række overtrædelser af menneskerettighederne – og med i alt 2326 breve var Skriv for Liv blevet til virkelighed.
Året efter i 2002 rejste aktivister fra 18 lande til Polen. I 2005 voksede kampagnen yderligere, da aktivister fra 37 lande deltog. Her startede brevskrivningen den 10. december i Japan og Malaysia, hvorefter aktivister i Mongoliet og Nepal stødte til, og i løbet af dagen kom lande fra Europa, Mellemøsten og Afrika med og til slut det amerikanske kontinent. I løbet af 24 timer blev over 80.000 breve løbende sendt afsted fra hele verden. I 2019 udvidede de 24 timer sig til to ugers aktiviteter med over 100 involverede lande og 6,6 millioner breve, e-mails, sms’er og tweets. Hvad der startede som et 24-timers maraton havde udviklet sig til verdens største brevskrivningskampagne.
I takt med at kampagnen er vokset i størrelse over de seneste 20 år, er antallet af succeshistorier også blevet flere.
I 2019 blev den 24-årige poet og aktivist Phyo Min arresteret efter at have optrådt med kritisk satire om militæret i Myanmar. Myndighederne hævdede, at hans poesiforestilling kunne få militærofficerer til at forlade deres pligter. Paing Phyo Min blev idømt seks år bag tremmer. Men det var over 300.000 breve, kort, underskrifter og tweets med til at ændre på, og et par måneder efter Skriv for Liv kampagnen blev Paing Phyo løsladt fra fængslet.
Den 30. juni 2021 blev den burundiske menneskerettighedsforkæmper Germain Rukuki løsladt efter at have afsonet mere end fire års fængsel. Han skulle aldrig have været fængslet i første omgang – Germain blev arresteret, retsforfulgt og dømt alene på baggrund af sit menneskerettighedsarbejde. 436.000 henvendelser fra hele verden var med til at få ham ud i friheden.
I 2014 opfordrede hundredtusindvis af mennesker over hele verden til løsladelsen af nigerianske Moses Akatugba. I 2005 var Moses blot 16 år gammel, da han blev anklaget for at have stjålet tre mobiltelefoner. Han blev efterfølgende tortureret af politiet, hvorefter han ”tilstod” og blev dømt til døden.
Året efter blev 800.000 beskeder sendt til guvernøren i Nigerias delstat Delta og Moses blev benådet. Da Moses endelig forlod fængslet, udtrykte han sin store taknemmelighed til alle dem, der havde skrevet på hans vegne: “Jeg vil forsikre dem om, at denne store indsats, ikke har været forgæves. Jeg vil være menneskerettighedsaktivist og kæmpe for andre.”
Og det gjorde han.
I december 2019 rejste Moses til Europa-Parlamentet i Bruxelles for at deltage i Skriv for Liv-aktionen for femtenårige Magai Matiop Ngong fra Sydsudan, som var med i kampagnen det år. Ligesom Moses var Magai blevet dømt til døden. Moses brugte sin erfaring til at føre kampagne på vegne af Magai. Efter mere end 700.000 breve, tweets, postkort og beskeder ophævede appelretten i Sydsudan den dødsdom, der blev idømt Magai, med en bemærkning om at han var et barn på gerningstidspunktet.
Amnesty Internationals kampagne viser, hvordan et brev, et tweet eller en underskrift kan ændre et liv. Moses, Phyo Min og Germain Rukuki er blot få af mange, der har fået hjælp af Skriv for Liv de sidste 20 år.
Modtag en Skriv for Liv-pakke
Skriv et brev – der gør en forskel
Det er nemt at deltage i Skriv for Liv. Du tilmelder dig, og vi sender en kampagne-pakke til dig, så du kan gå i gang, når det passer dig.
Tilmeld dig skriv for liv >