Amnesty Internationals årlige rapport om dødsstraf viser foruroligende tendenser i lande som Iran og Saudi-Arabien. Samlet set går udviklingen dog i den rigtige retning, og antallet af henrettelser i 2021 var det næstlaveste antal siden 2010.
2.052 dødsdomme i 56 lande, og mindst 579 udførte henrettelser på tværs af 18 lande. Der er blodige tendenser i Iran og Saudi-Arabien, men i et globalt perspektiv også tegn på, at udviklingen går i den rigtige retning.
Det viser nye tal fra Amnesty International, som med sin årlige dødsstrafrapport udgivet tirsdag den 24. maj gør status over den globale udvikling.
81 henrettelser på én dag
Med 579 dokumentérbare henrettelser er antallet af eksekverede domme steget med tyve procent i forhold til 2020.
Den udvikling skal dog ses på baggrund af, at mange af verdens domstole har kunnet genoptage deres arbejde i takt med, at corona-restriktioner er blevet løftet.
Iran henrettede mindst 314 personer i 2021, det højeste antal siden 2017, og tegner sig dermed for over halvdelen af verdens eksekverede domme. Samtidig er etniske minoriteter overrepræsenteret i dødsdomsstatistikken – således hørte mindst 19 procent af de dokumenterede henrettelser til landets Baloch-minoritet, som kun udgør fem procent af Irans samlede befolkning.
De eneste lande, der kan gøre Iran rangen stridig som verdens drabeligste regime, er Egypten og Saudi-Arabien. Sidstnævnte mere end fordoblede sit antal af henrettelser i 2021, hvor i alt 65 mennesker blev slået ihjel.
Blandt ofrene var Mustafa al-Darwish, en ung saudi-arabisk mand fra Shia-minoriteten, som blev beskyldt for at deltage i voldelige demonstrationer mod regeringen. Retssagen var baseret på en tilståelse fra al-Darwish opnået ved hjælp af tortur, og han blev henrettet 15. juni.
Saudi-Arabiens forkærlighed for dødsstraf ser ud til at fortsætte i 2022, hvor der på en enkelt dag i marts blev henrettet 81 mennesker.
Næstlaveste siden 2010
Imens Iran og Saudi-Arabien er på vej ud af en mørk sti, er der globalt set lyspunkter at fæstne sig ved.
De 579 henrettelser, der blev registreret i 2021, er således det næstlaveste antal Amnesty har kunnet dokumentere siden 2010.
Samtidig har en række stater verden over afskaffet muligheden for at straffe forbrydelser med døden.
I december blev dødsstraf afskaffet i Kasakhstan, imens den amerikanske delstat Virginia blev den første sydstat til at afskaffe dødsstraf, og Ohio for tredje år i træk udskød alle planlagte henrettelser.
I juli blev det i det vestafrikanske land, Sierra Leone, enstemmigt vedtaget at afskaffe dødsstraf – en lovændring, der dog ikke er trådt i kraft endnu.
Kina skjuler tal
Som i tidligere år omfatter rapporten ikke de tusindvis af mennesker, som har fået dødsdomme eller er blevet henrettet i Kina, ligesom at også Nordkorea og Vietnam hemmeligholder deres tal.
”Kina, Nordkorea og Vietnam indhyller fortsat deres brug af dødsstraf i lag af hemmelighedskræmmeri, men den smule, vi har kunnet se, giver som altid grund til stor bekymring,” siger Agnès Callamard, generalsekretær i Amnesty International.
Amnesty har arbejdet imod dødsstraf siden 1977. Dengang havde kun seksten lande afskaffet dødsstraffen – i dag er det tal 108, over halvdelen af verdens lande. Amnestys arbejde er dog langt fra slut, fastslår Callamard:
”Vi vil fortsat afdække dødsstraffens indbyggede vilkårlighed, diskrimination og grusomhed, indtil ingen længere skal leve i dens skygge. Det er på høje tid, at den ultimativt mest inhumane og fornedrende straf efterlades i historiebøgerne.”