I weekenden samledes tusindvis af mennesker i protest mod drabet på iranske Zhina Mahsa Amini. Moralpolitiet i Iran bør nedlægges og de ansvarlige stilles til ansvar, sagde Martin Lemberg, chef for politik- og dokumentationsteamet i Amnesty Danmark, i sin tale til demonstrationen. Læs talen her.
Vi står her i dag for at mindes Zhina Mahsa Amini. En iransk kvinde på blot 22 år, der den 16. september døde i moralpolitiets varetægt. Hun blev fængslet den 13. september, fordi hun ikke bar hijab og modsatte sig den diskriminerende lovgivning i Iran. Ifølge øjenvidner blev hun slået og gik i koma. Hun døde tre dage efter. De iranske myndigheder har annonceret, at sagen vil blive efterforsket. Men efterforskningen udføres af det iranske indenrigsministerium – og opfylder på ingen måde de internationale krav om uafhængighed i efterforskningen.
Desværre er Amini ikke et enestående tilfælde.
Amnesty International har dokumenteret (gennem interviews med 10 øjenvidner, seks demonstranter, fire menneskerettighedsforkæmpere og ni journalister), hvordan seks mænd, en kvinde og et barn blev dræbt under protesterne den 19. og 20. september. Mindst 30 mennesker (22 mænd, fire kvinder og fire børn) er nu døde på grund af den mishandling, som de iranske sikkerhedsstyrker påførte dem. 21.september mistede 19 personer livet, da sikkerhedsstyrker skød ind i mængder, og vi har fået verificeret ofrenes navne.
Et øjenvidne fra Kamyaran har fortalt dette til Amnesty International:
“Politiet blev ved med at skyde direkte på folk fra 100 meters afstand. Jeg så, hvordan mindst 10-20 mennesker blev skudt med ”metalprojektiler”. De fleste af dem blev skudt i ryggen mens de løb væk.”
Amnesty har også set forfærdelige billeder og videoer, og hørt vidneberetninger fra byerne Divandareh, Saqqez og Dehgolan, hvor sikkerhedsstyrker også skyder med uidentificeret ammunition og rammer personer (i benene, brystet eller maven). Nu ser vi disse demonstrationer og angreb på retten til at protestere i mindst 20 byer og 10 regioner.
Zana Karimi, en 17-årig dreng, blev hårdt såret i sit ben efter at være blevet beskudt i Dvandareh. Hans ben skal måske amputeres. Ehsan Ghafouri blev beskudt i sin nyre i byen Dehgolan og er hårdt såret.
De iranske sikkerhedsstyrker, revolutionsgarden og Basij styrken har med voldelige midler fængslet flere hundrede demonstranter, inklusive børn, under protesterne den 19. september og natlige razziaer. Øjenvidner beretter, hvordan de fængslede demonstranter har haft synlige sår og blødninger.
Vi har i en lang årrække set, hvordan de iranske myndigheder og regeringen slår hårdt ned på demonstranter og aktivister, og bruger alt fra tortur, mishandling og udenomretlige henrettelser.
Nu begynder mundighederne at lukke for internettet, og angribe civilsamfundet.
Det må stoppe nu! Moralpolitiet må nedlægges nu! De ansvarlige må stilles til ansvar!
Disse forfærdelige konsekvenser understreger også noget andet, nemlig det enorme mod og den stærke vilje til forandring hos iranske kvinder og i civilsamfundet.
Det er på høje tid, at det internationale samfund fordømmer drabet på Amini og de brutale overgreb på demonstranter. Der skal kæmpes for ytrings-og forsamlingsfriheden i Iran. FN’s Generalforsamling mødes lige nu og bør italesætte, at der skal etableres en uafhængig, international efterforskningsmekanisme, der gør op med den udbredte straffrihed i Iran. FN’s Menneskerettighedsråd må også fordømme de iranske myndigheders adfærd og sende et stærkt signal om, at de ansvarlige for krænkelserne af menneskerettighederne ikke kan forblive ustraffet. FN’s medlemsstater må gå videre end tandløse udtalelser og lægge maksimalt pres på denne uafhængige mekanisme.
Sammen står vi her for at understrege, at alle skal kunne nyde godt af deres basale rettigheder. Vi må gå sammen og kæmpe for forandring i Iran og sikre, at alle kan gå på gaden og protestere og kæmpe for deres rettigheder. Desværre er vejen lang i Iran, men Amnesty International vil sammen med alle gode kræfter blive ved med at presse på for retfærdighed i Iran og i resten af verdenen-.