Kenyansk hushjælp i Saudi-Arabien: ”Jeg følte, jeg var i fængsel”

Diskrimination, isolation og ekstrem udnyttelse. Kvindelige migrantarbejdere i saudiarabiske husstande bliver groft udnyttet og arbejder under slavelignende forhold. Det dokumenterer Amnesty International i en ny rapport baseret på vidnesbyrd fra kenyanske kvinder.

”Det første, min chef gjorde, var at tage mit pas. Hvis du spørger, siger de, at de har betalt alt for dig. Og du tør ikke sige dem imod, for du er i et fremmed land,” fortæller Eve, en tidligere hushjælp i Saudi-Arabien. Hun er en af de 70 kvinder fra Kenya, som Amnesty International har interviewet til en ny rapport: ”Locked in, left out: the hidden lives of Kenyan domestic workers in Saudi Arabia”.

Her beretter kvinderne, som alle har arbejdet som hushjælp i Saudi-Arabien, om ekstrem udnyttelse, som ofte er drevet af diskrimination og racisme. Kvinderne arbejder konstant uden pause, de sover i kosteskabe, bliver snydt for deres løn og seksuelt krænket, mens de er fuldstændig isoleret fra omverdenen.

Tjener mindre end 3,5 kroner i timen uden en eneste fridag

Kvinderne fortæller, at de gennem deres ophold i Saudi-Arabien aldrig havde haft en fridag. Nogle havde arbejdet der i op til to år. En typisk arbejdsdag med at lave mad, gøre rent og passe børn varede mindst 16 timer, ofte længere. Samtidig blev de nægtet fridage og forhindret i at forlade huset.

Jeg arbejdede for hende hele dagen, og selv om natten ville jeg stadig arbejde. Jeg følte mig som et æsel

Rashida, tidligere hushjælp i Saudi-Arabien

”Hun (arbejdsgiveren red.) troede ikke, at jeg kunne blive træt. Der var ingen chance for hvile. Jeg arbejdede for hende hele dagen, og om natten ville jeg stadig arbejde. Jeg følte mig som et æsel,” siger Rashida* til Amnesty International om sin tidligere arbejdsgiver i Saudi-Arabien. 

I gennemsnit bliver kvindelige migrantarbejdere betalt 240 amerikanske dollars om måneden. De bliver ikke lønnet for deres overarbejde. Den gennemsnitlige løn baseret på arbejdstimer vurderes derfor til omkring 50 cent i timen. Det svarer til mindre en 3,5 danske kroner. Samtidig betaler nogle arbejdsgivere lønnen for sent, mens en del af kvinderne oplevede, at de slet ikke blev betalt.  

Isoleres fra omverdenen

Alle kvinderne, som Amnesty International har interviewet, fortæller hvordan de blev pålagt restriktioner på både deres frihed og privatliv. De blev isoleret fra omverdenen og nægtet kontakt til deres familier derhjemme. De fik frataget deres pas og mobiltelefoner.

Når først du er inde, kommer du ikke ud igen

Joy, tidligere hushjælp i Saudi-Arabien

”Når først du er inde, kommer du ikke ud igen. Du går ikke uden for hjemmet, og du ser aldrig omverdenen. Det fik mig til at føle, at jeg var i fængsel. Jeg havde ingen frihed,” fortæller en af kvinderne.

Rester, rådden mad og natte i kosteskabe

Næsten alle 70 kvinder fortæller, hvordan deres arbejdsgivere berøvede dem mad. De fik kun rester, efterlod nogle til at overleve på brød eller tørrede nudler.

Katharine* fortæller, hvordan manglen på mad, var det største problem i hendes husstand.

En dag oplevede hun sin arbejdsgiver smide mad ud i skraldespanden, som hun havde tilberedt til sig selv. Hun overlevede på kiks, fordi hendes arbejdsgiver kun gav hende rester eller rådden mad. Nogle dage fik hun ingenting.  

De fleste kvinder, fortæller også om uacceptable levevilkår. Mange overnattede i et kosteskab. Nogle sov på gulvet i børneværelset uden en ordentlig seng eller sengetøj.

Voldtaget og truet

Mange af kvinderne husker, hvordan de blev råbt ad. De blev kaldt navne og ydmyget, mens andre blev seksuelt krænket og i værste tilfælde voldtaget af deres mandlige arbejdsgivere.

”Han voldtog mig og truede mig til ikke at fortælle det til hans kone. Det var en del af hans daglige rutine. Jeg forblev stille. Jeg prøvede at få ham til at stoppe, men mænd er meget stærke. Han endte med at voldtage mig fem gange.” Det fortæller Judy*.

Flere af kvinderne er bange for at rapportere om udnyttelsen og overgrebene til de saudiske myndigheder eller den kenyanske ambassade. De få der har gjort det, bliver mødt med gengældelse og anklaget under falske anklager. De risikerer at blive falsk anklaget for tyveri og frarøvet deres løn.

Racisme og diskrimination i Saudi-Arabien

Rapporten fremhæver, hvordan systemisk racisme med rod i slavegørelse og den britiske kolonisering af regionen er indlejret i det saudiske kafala-system. Systemet binder landets 13 millioner migrantarbejdere til deres arbejdsgivere og muliggør tvangsarbejde og andre alvorlige krænkelser af menneskerettighederne.

Arven fra koloniseringen opretholdes i udnyttelse, misbrug og ekstrem diskrimination af migrantarbejderne og i et nedværdigende og dehumaniserende sprog.

I kernen af misbruget findes et arbejdssystem, der er grundlagt på historisk og strukturel racisme, hvor migrantarbejdere, som den kvindelige hushjælp, bliver dehumaniserede og behandlet som skrald

Irungu Houghton, administrerende direktør for Amnesty International Kenya

Mange af kvinderne, beskriver hvordan deres arbejdsgivere kaldte dem racistiske navne som ”dyr”, ”prostituerede”, eller ”tjener”. De talte nedsættende om deres hudfarve, kommenterede på deres krop og duft. Samtidig beskriver flere kvinder, hvordan de ikke måtte bruge samme bestik som familien, fordi de var fra Afrika.

“På grund af min mørke hud, blev jeg altid kaldt “sorte dyr”. Børnene ville også pege på mit ansigt og grine og kalde mig abe,” siger Niah*.

På grund af min mørke hud blev jeg altid kaldt “sorte dyr”. Børnene ville også pege på mit ansigt og grine og kalde mig abe

Niah, tidligere hushjælp i Saudi-Arabien.

“I kernen af misbruget findes et arbejdssystem, der er grundlagt på historisk og strukturel racisme. Migrantarbejdere – som den kvindelige hushjælp – bliver dehumaniserede og behandlet som skrald,” siger Irungu Houghton, administrerende direktør for Amnesty International Kenya.

Fire millioner udenlandske hushjælpere i Saudi-Arabien

Der findes omkring fire millioner hushjælpere i Saudi-Arabien, som alle, ifølge saudisk arbejdsmarkedsstatistik, er udenlandsk arbejdskraft.

På grund af den stigende arbejdsløshed i Kenya opfordres unge til at søge arbejde i Golf-landene, herunder Saudi-Arabien, hvor 150.000 af hushjælperne er fra Kenya.

”Disse kvinder rejste til Saudi-Arabien i håb om at finde arbejde og forsørge deres familier. I stedet blev de udsat for ubeskrivelige overgreb i deres arbejdsgiveres hjem,” siger Irungu Houghton:

”Den kenyanske regering opfordrer aktivt til arbejdsmigration, og de saudiarabiske myndigheder hævder, at de har indført reformer inden for arbejdstagerrettigheder. Men bag lukkede døre udsættes hushjælpere stadig for chokerende grader af racisme, misbrug og udnyttelse.”

Overgreb ulovlige ifølge loven

I de seneste år har Saudi-Arabien som led i sit ‘Vision 2030’-program indført begrænsede reformer af kafala-systemet.

Disse begrænsede reformer er dog i vid udstrækning kun blevet anvendt på arbejdere, der er omfattet af Saudi-Arabiens arbejdsmarkedslovgivning. Det betyder, at de fortsat udelukker hushjælp, som kvinderne i Amnestys undersøgelse. I dag er hushjælpere stadig underlagt stramme restriktioner på deres bevægelsesfrihed. De skal i de fleste tilfælde stadig have deres arbejdsgivers tilladelse for at skifte job eller forlade landet.

I 2023 indførte den saudiske regering opdaterede regler for hushjælpere med henblik på at regulere arbejdstid og arbejdsvilkår bedre. Men uden et effektivt system for overvågning, inspektion og håndhævelse af reglerne mister disse regler den reelle betydning i praksis.

Mange af de overgreb, Amnesty International har dokumenteret, er ulovlige ifølge Saudi-Arabiens lovgivning. Men de bliver alligevel begået uden nogen form for konsekvens.

De saudiarabiske og kenyanske myndigheder må lytte til disse kvinder. Deres arbejde forsørger familier og bidrager væsentligt til den økonomiske udvikling i begge lande

Irungu Houghton, administrerende direktør for Amnesty International Kenya

”Kenya har en stor rolle at spille i beskyttelsen af hushjælpere i udlandet. Landet skal samarbejde med Saudi-Arabien for at sikre beskyttelsen af migrantarbejdere. Det kan de gøre, ved at regulere rekrutteringspraksis bedre og sikre, at ambassaderne er rustet til hurtigt at støtte hushjælpere i nød. De kan tilbyde krisecentre samt økonomisk og juridisk støtte til dem, der har brug for det,” siger Irungu Houghton:

”De saudiarabiske og kenyanske myndigheder må lytte til disse kvinder. Deres arbejde forsørger familier og bidrager væsentligt til den økonomiske udvikling i begge lande. De saudiarabiske myndigheder bør hurtigst muligt give hushjælpere lige beskyttelse under arbejdsmarkedsloven. De bør indføre et effektivt inspektionssystem for at bekæmpe udbredte overgreb i private hjem. De bør fuldstændigt afvikle kafala-systemet, som binder udenlandske arbejdere til deres arbejdsgivere, fremmer udnyttelse og opretholder systemisk racisme.”

*Navnene er ændret af hensyn til kvindernes sikkerhed