Absurd dom på 25 års fængsel for at kritisere Thailands kongehus

En forretningsmand fra Thailand skal 25 år i fængsel for at skrive beskeder på Facebook, der kan opfattes som kritiske overfor kongehuset. Dommen, der er helt ude af proportioner med den påståede forbrydelse, viser at der er presserende behov for at Thailand gør op med sine utidssvarende majestætsfornærmelseslove, siger Amnesty International.

En thailandsk militærdomstol har fundet den 58-årige forretningsmand Theinsutham Suthijittaseranee, skyldig i alle fem anklagepunkter for at have skrevet beskeder, der betragtedes som ærekrænkende overfor den thailandske kongefamilie imellem juli og november 2014. Dommen lyder på 25 års fængsel. 

”Dommen mod Theinsutham Suthijittaseranee er en af de strengeste, vi har set I lang tid, og den sender et bekymrende signal om, at myndighederne strammer skruetvingen på enhver, der kritiserer styret”, siger Rupert Abbott, vicedirektør for Amnesty Internationals aktiviteter i Sydøstasien.

”Det er rystende at se, at man i det 21. århundrede kan fængsle folk i årtier for at kritisere monarkiet. At udtrykke sin mening på fredelig vis er ikke en forbrydelse. Theinsutham skal løslades øjeblikkeligt og majestætsfornærmelsesloven bør afskaffes eller tilrettes så den er i overensstemmelse med Thailands menneskerettighedsforpligtelser”.

Ingen advokatbistand

Militærdomstolen idømte først Theinsutham Suthijittaseranee 50 års fængsel, men halverede straffen i anerkendelse af hans tilståelse. Han kan ikke appellere dommen.

Forretningsmanden blev tilbageholdt uden sigtelse af militæret under undtagelsestilstanden der har været gældende siden militærkuppet den 22. maj 2014. Under tilbageholdelsen blev han afhørt, indtil han tilstod de påståede forhold. Han havde ikke adgang til at tale med hverken en advokat eller sin familie.  

Den 22. december 2014 blev Theinsutham officielt sigtet for, i fem tilfælde, at have forbrudt sig mod artikel 122 i Thailands straffelov. Han blev efterfølgende bragt til Bangkok Remand-fængslet. Efterfølgende kautionsanmodninger er blevet afvist.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>