Æresdrab og vold mod kvinder i Irak

Kvinder og piger i Irak udsættes for systematisk vold og diskrimination. Voldtægter begået af sikkerhedsstyrker og udenlandske soldater, overfald fra religiøse ekstremister samt æresdrab begået af familiemedlemmer er på listen over de overgreb, som irakiske kvinder udsættes for. I rapporten ’Trapped by Violence – Women in Iraq’ opfordrer Amnesty International til, at de irakiske myndigheder overholder international lovgivning mod diskrimination og stiller gerningsmændene til ansvar.

Siden den amerikanske invasion af Irak i 2003 er der begået en lang række alvorlige overgreb, drab og menneskerettighedskrænkelser rettet specifikt mod kvinder og piger. Blandt disse forbrydelser er voldtægter begået af islamistiske militser, irakiske regeringsstyrker, udenlandske soldater fra den amerikansk ledede multinationale styrke samt udenlandske private militære sikkerhedsentreprenører. I langt de fleste tilfælde går forbryderne fri for straf, viser rapporten “Trapped by Violence – Women in Iraq”.

Religiøse ekstremister, der ønsker at indføre islamiske love som for eksempel kønsadskillelse og tvungen tilsløring, overfalder og chikanerer kvinder på gaden og ved check-points rundt om i landet, hvis kvinderne ikke er ordentligt tildækket eller eksempelvis kører bil alene. Rapporten dokumenterer hundredvis af grove overgreb mod kvinder. Alene i den nordlige kurdiske region blev der rapporteret 102 drab på kvinder i perioden fra juli 2007 til juni 2008. Desuden begik 262 kvinder selvmord eller forsøgte at begå selvmord – i mange tilfælde for at undslippe vold og undertrykkelse i familien, fortæller pårørende.

Til trods for, at irakisk straffelov forbyder tvangsægteskaber, udsættes kvinder og piger for alvorlige risici, hvis de nægter at blive tvangsgift, eller hvis de ses i selskab med andre mænd end ham, som familien har udvalgt. Rapporten dokumenterer, at mindst tre kvinder er blevet dræbt af mandlige familiemedlemmer. I ingen af sagerne har myndighederne stillet gerningsmændene til ansvar. Den slags sager sender det signal til kvinder i Irak, at de risikerer døden, hvis de selv vil vælge, hvordan de leve deres liv, mens gerningsmændene går fri.

Ifølge gældende irakisk straffelov kan en dømt morder få reduceret sin straf til seks måneders fængsel, hvis han plæderer for, at mordet blev udført med ‘ærefulde motiver’. I den kurdiske region arbejder myndighederne på at få denne lov afskaffet, mens regeringen i Bagdad forholder sig passiv. Den irakiske straffelov tillader endvidere mænd at udøve vold mod deres koner, hvis formålet er disciplinering inden for de rammer, den islamiske lov foreskriver. En undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen WHO fra 2008 viser, at 83 procent af irakiske kvinder bliver udsat for strengt kontrollerende adfærd fra deres ægtemænd.

For kvinder, der er på flugt fra voldelige ægtemænd eller familier, der truer med æresdrab, er tilflugtsmulighederne begrænsede, og mange irakiske kvinder og piger begår selvmord som en sidste udvej. Kun i den kurdiske provins findes enkelte herberger oprettet af myndighederne til særlige nødstilfælde. Flere kvinder lever i disse herberger i flere år. Enkelte kvinderetsorganisationer søger at hjælpe kvinder på flugt, men konsekvenserne kan være alvorlige. Religiøse ekstremister har truet, angrebet og dræbt kvinderettighedsaktivister. 

Amnesty opfordrer de irakiske myndigheder til at ændre den nuværende diskriminerende lovgivning og indføre effektive efterretningsmekanismer, så gerningsmændene bliver stillet til ansvar for deres handlinger. Samtidig bør den irakiske regering sikre de fornødne sikkerhedsforanstaltninger for voldsramte kvinder og kvinderettighedsforkæmpere.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>