Amnesty: Aaiún skal have beskyttelse i Danmark

I morgen skal den lesbiske kunstner Aaiún Nin udvises til Angola. Amnesty er uenig i Flygtningenævnets afgørelse.

Onsdag i sidste uge stadfæstede Flygtningenævnet en afgørelse fra Udlændingestyrelsen om, at Adelina Kiame, bedre kendt under kunstnernavnet Aaiún Nin, ikke får asyl i Danmark. Det betyder, at Aaiún skal rejse tilbage til Angola senest i morgen. Men Amnesty Danmarks programleder for køn, Helle Jacobsen, er uenig i afgørelsen:

”Problemet er, at Flygtningenævnet ikke har taget højde for, at der stadig eksisterer omfattende homofobi i Angola, og at myndighederne ikke beskytter LGBTI-personer. Efter at have nærlæst afgørelsen virker det som om, at beslutningen udelukkende er taget på baggrund af den lovændring, der blev vedtaget i Angola i 2019, og at Flygtningenævnet ikke har taget højde for den reelle situation i landet.” 

Flygtningenævnet skal genoptage sagen

Amnesty Danmark har derfor sendt et brev til Flygtningenævnet, hvor vi beder om, at sagen genoptages, så Adelina Kiame kan få beskyttelse i Danmark. I brevet anmoder Amnesty også om, at Flygtningenævnet dokumenterer på hvilket grundlag, de har truffet en afgørelse, der går imod Amnestys landedokumentation om situationen for homoseksuelle i Angola.

Situationen i Angola er stadig problematisk

Amnesty International roste den angolanske regering tilbage i januar 2019, da de afkriminaliserede forhold mellem personer af samme køn og kriminaliserede hadforbrydelser. Men desværre ændrer det ikke ved, at LGBTI+ personer fortsat er udsat for diskrimination, intimidering og chikane fra både staten og befolkningen. Myndighederne beskytter ikke LGBTI+ personer mod homofobisk vold og holder ikke dem, der begår overgrebene, ansvarlige for volden. Der er meget få LGBTI+ sager som ender i retten, og meget få advokater er villige til at arbejde med LGBTI+ sager.

Mere end et år efter lovændringen har Angolas regering stadig ikke udviklet og implementeret en national handlingsplan for at bekæmpe og forebygge diskrimination mod LGBTI+ personer. Med andre ord er der lang vej endnu, før den juridiske tekst bliver en realitet i Angola:

”Det kræver meget mere end en ændring af en lov at ændre holdninger i et samfund og hos myndigheder. Det tager mange år,” uddyber Helle Jacobsen.

Endnu mere udsat som kendt kunstner

Et andet problem med Flygtningenævnets afgørelse er, at nævnet ikke har taget højde for, at Adelina Kiame er blevet stadig mere profileret gennem sit arbejde som kunstner i Danmark og resten af Norden. 28-årige Adelina er nemlig både digter, maler og performancekunstner. Aaiún Nin har deltaget i internationale poesifestivaller samt udgivet digte i flere nordiske tidsskrifter.

”Aaiún Nin er også blevet endnu mere udsat efter omtale og eksponering i de danske medier på det sidste,” siger Helle Jacobsen.

Omtalen af sagen i medierne kan betyde, at de angolanske myndigheder har Adelina Kiame i deres søgelys.



Adelina Kiame aka Aaiún Nin

  • Adelina Kiame er en 28-årig lesbisk digter, maler og performancekunstner under kunstnernavnet Aaiún Nin.

  • Født i Angola og opvokset i Angola, Zimbabwe og Sydafrika. Flyttede til Danmark i 2016.

  • Udgivet i flere skandinaviske tidsskrifter.

  • Optrådt med digtoplæsninger på litteraturfestivaler i Danmark og Norge, heriblandt Lyd+Litteratur i Aarhus og Oslo Internasjonale Poesifestival.

  • Aaiún har og er fortsat eksponeret i Norden på grund af sin politiske kunst. Ifølge forfatter Mette Moestrup er Aaiún et ’sjældent stort talent’.

  • Aaiún skriver om kærlighed til kvinder, kritik af katolicisme og modstand mod racisme.


Erklæring fra Aaiúns forlag

Forlaget Gad har skrevet kontrakt med Aaiun om at udgive hendes digte. De har sendt følgende brev til Flygtningenævnet.