Amnesty kræver undersøgelse af USA’s overvågning

Amnesty skriver til justitsministeren for at få kortlagt omfanget af den amerikanske efterretningstjeneste NSA’s mulige overvågning på dansk grund.

Den danske regering må være langt mere offensiv i bestræbelserne på at kortlægge, i hvilket omfang og til hvilket formål den amerikanske efterretningstjeneste NSA har overvåget og aflyttet danske borgere og institutioner.

Det fastslår Amnesty International i et brev til justitsminister Morten Bødskov (S), efter at den amerikanske whistleblower Edward Snowden i samarbejde med journalisten Glenn Greenwald har løftet sløret for NSA’s omfattende aflytninger og overvågning af blandt andet e-mails, telefonsamtaler og sociale medier over hele verden. 

Flertal udenom regeringen

Amnesty støtter derfor kravet fra en række partier i Folketinget om, at justitsministeren skal bede Datatilsynet om at foretage en uafhængig undersøgelse af NSA’s aktiviteter i Danmark. Det har ministeren hidtil afvist overfor et flertal bestående af Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

”Vi står midt i en aflytningsskandale af historiske dimensioner, som har ramt regeringer, statsledere, ambassader og enkeltpersoner over hele verden. Det er den danske regerings pligt at sikre, at vi får så mange informationer frem som muligt om omfanget af overvågningen for at stoppe eventuelle ulovligheder. Vi har brug for at vide, hvordan overvågningen foregår, hvem der har fået informationerne, og hvordan de bliver brugt ”, siger Amnestys vicegeneralsekretær Trine Christensen.

Danmark afviser EU-undersøgelse

Ifølge internationale medier har NSA aflyttet 35 statsledere – deriblandt Tysklands kansler Angela Merkel – og alene i Frankrig foretog NSA angiveligt 70 millioner aflytninger på bare én måned.  På baggrund af de nye afsløringer har Frankrig og Tyskland annonceret, at de vil til bunds i sagen om USA’s aflytningsaktiviteter i Europa. Alligevel mener statsminister Helle Thorning-Schmidt ikke, at der er grund til at tro, at der skulle foregå overvågning i Danmark. Derfor deltager Danmark ikke i det fransk-tyske initiativ, og det vækker forundring i Amnesty International:

”Det er ikke godt nok at basere sig på en formodning. Vi må appellere til statsministeren om at bringe sagen op overfor USA for at få klare svar på det, der tyder på omfattende krænkelser af privatlivets fred for almindelige borgere både i Danmark og resten af verden. Det er ubegribeligt, at regeringen lukker øjne og ører for, hvad der foregår i resten af verden, og ukritisk accepterer USA’s mulige aflytning på dansk grund”, siger Trine Christensen.

Nye afsløringer på vej

Men måske er det kun et spørgsmål om tid, før Snowdens læk også rammer Danmark. Til Berlingske Tidende siger journalisten Glenn Greenwald, at han om få måneder vil afsløre, hvilke aftaler Danmark har med USA om at udlevere data.

”Sverige og Danmark har begge meget tætte forhold til NSA og har adopteret mange af deres metoder. Som resultat er deres tankegang meget ens”, siger Glenn Greenwald til Berlingske Tidende. 

Fortrolighed er afgørende

Amnesty er særligt bekymret for, at overvågningen eksempelvis rammer advokater, journalister, organisationer, virksomheder og forskningsinstitutioner, der alle behandler sager, hvor fortrolighed er afgørende. Aflytningen er ifølge Amnesty så omfattende, at det er et brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, og derfor efterlyser Amnesty også langt større åbenhed og demokratisk kontrol med det, den amerikanske efterretningstjeneste foretager sig.

”Når man indsamler information fra for eksempel Microsoft, Google, Facebook og Skype om personer, som man ikke har konkret mistanke mod, og som ikke har noget med USA’s sikkerhed at gøre, så er det en overtrædelse af internationale konventioner om privatlivets fred”, siger Trine Christensen.

 

Se brevet til justitsministeren her.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>