Politiet i Filippinerne myrder fortsat løs, og det går særligt ud over landets fattige befolkning, dokumenterer ny rapport fra Amnesty.
Amnesty opfordrer FN til straks at gribe ind i den filippinske præsident Rodrigo Dutertes blodige krig mod narko, der ifølge en ny Amnesty-rapport stadig koster mange mennesker livet og kan betegnes som en forbrydelse mod menneskeheden.
Rapporten ”They just kill’: Ongoing extrajudicial executions and other violations in the Philippines’ war on drugs” dokumenterer, at politiet helt straffrit myrder mennesker fra fattige kvarterer, fordi deres navne står på fabrikerede narkoobservationslister.
”Efter tre år er præsident Dutertes ”krig mod narko” stadig intet andet end myrderier i stor skala, hvor de fattige fortsat betaler den højeste pris. Det er på tide, at FN, begyndende med Menneskerettighedsrådet, handler resolut og holder præsident Duterte og hans regering ansvarlig””, siger Nicholas Bequelin, chef for Amnestys Øst- og Sydøstasien-afdeling.
Regeringen erkender drab på 6600
Den filippinske regering har erkendt, at politiet indtil videre har dræbt mindst 6600 mennesker. Men bevismateriale peger på, at mange tusind flere er blevet dræbt af ukendte bevæbnede personer med sandsynlige bånd til politiet.
Tidligere var hovedstaden Manila centrum for myrderierne, men efter forflyttelsen af en række ledende politifolk er Bulacan-provinsen nu landets blodigste område.
Præsident Duterte har gentagne gange forsvaret ”krigen mod narko” og sagt, at mennesker, der har noget at gøre med narko, er ”kriminelle”, og at det er ”forsvarligt” at dræbe dem.
Går systematisk efter fattige mennesker
I Amnestys undersøgelse gennemgås 20 sager, hvor 27 mennesker er blevet dræbt – hvoraf de fleste ser ud til at være ulovlige henrettelser. Drabene fandt sted i Bulacan-provinsen mellem maj 2018 og april 2019. Amnesty har interviewet 58 personer, herunder vidner til henrettelser, familier til ofre, lokale embedsmænd og menneskerettighedsaktivister.
Rapporten bygger oven på en tidligere Amnesty-undersøgelse, der blev offentliggjort i januar 2017. Den viste, hvordan politiet systematisk gik efter fattige og forsvarsløse mennesker over hele landet og plantede ”beviser”, hyrede lejemordere, stjal fra ofrene og fabrikerede officielle hændelsesrapporter.
Nemt at blive offer
”Det er ikke sikkert at være fattig i præsident Dutertes Filippinerne. Det kræver ikke andet end en udokumenteret anklage om, at nogen bruger, køber eller sælger stoffer for at blive myrdet. Folk var rædselsslagne alle de steder, vi besøgte for at undersøge narkorelaterede drab. Frygten har nu sat sig dybt i samfundets sociale strukturer”, siger Nicholas Bequelin.
Amnesty mener, at FN’s Menneskerettighedsråd straks bør igangsætte en uafhængig, uvildig og effektiv undersøgelse af menneskerettighedskrænkelserne i ”krigen mod narko”. Ligeledes bør anklagemyndigheden ved den Den Internationale Straffedomstol (ICC) fremskynde dets undersøgelse af situationen og åbne en fuld og gennemgribende efterforskning.