Amnesty til Ruslands ambassade: Løslad Pussy Riot

Amnesty har været til møde på den russiske ambassade for at overrække mere end 14.000 underskrifter fra danskere, som ønsker pigerne fra punkbandet Pussy Riot løsladt.

På mødet med den russiske ambassades førstesekretær Andrey Biryukov pointerede Amnestys vicegeneralsekretær Trine Christensen, at sagen om Pussy Riot skal ses som del af et mønster af undertrykkelse af ytringsfriheden i Rusland – hvor kritiske journalister, menneskerettighedsforkæmpere og NGO’er risikerer chikane og fængsling.

Over 14.000 danskere har skrevet under på, at medlemmerne af den russiske punkgruppe Pussy Riot skal løslades fra fængsel. Underskrifterne blev afleveret på den russiske ambassade i København fredag den 21. september klokken 10.30, hvor Amnesty mødtes med ambassaden for at drøfte de trange kår for ytringsfrihed og forsamlingsfrihed i Rusland.

Fængslet for politisk happening

De tre kvinder Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina og Ekaterina Samutsevich blev den 17. august idømt to års fængsel for ”hooliganisme motiveret af religiøst had” for at have lavet en politisk happening i en kirke i Moskva, hvor de opfordrede til at smide præsident Vladimir Putin på porten.

Amnesty betragter kvinderne som samvittighedsfanger og opfordrer de russiske myndigheder til at løslade dem omgående. Organisationen håber, at kvinderne bliver løsladt, når appelsagen finder sted i Rusland den 1. oktober.

Skræmmer borgerne fra at protestere

”Sagen om Pussy Riot er kun et eksempel blandt mange på, at Rusland har foretaget en dramatisk indsnævring af mulighederne for åben kritik af styret. Der er indført en lang række begrænsninger for ytrings- og forsamlingsfriheden, og dommen viser, hvordan Kreml forsøger at undertrykke systemkritikerne og skræmme borgerne fra at protestere”, siger vicegeneralsekretær Trine Christensen fra Amnestys danske afdeling.

Amnesty International har aktioneret for Pussy Riot over hele verden. I USA blev Amnesty smidt ud af den russiske ambassade i Washington under et møde, og de 70.000 amerikanske underskrifter blev kastet ud på gaden.

“Vi havde en god dialog under mødet i dag og udvekslede synspunkter i en konstruktiv stemning. Det internationale pres har tydeligt gjort indtryk i Rusland. Nu må vi krydse fingre for at Pussy Riot bliver løsladt, det bliver spændende at se, hvordan appel sagen udvikler sig”, siger Trine Christensen fra Amnesty Danmark.