Få dage før det årlige Formel 1 Grand Prix i Bahrain fastslår Amnesty, at tortur og brutalitet mod fredelige demonstranter er blevet et kendemærke for regimet i det lille kongedømme, der har fængslet dansk statsborger på livstid.
Fire år efter den folkelige opstand i Bahrain i 2011 fortsætter regimet sine overgreb på fredelige demonstranter og systemkritikere med brug af tortur, vold, tåregas og vilkårlige fængslinger. Det fastslår Amnesty International i en ny rapport, der udkommer få dage før det årlige Formel 1 Grand Prix i hovedstaden Manama, hvor alle demonstrationer har været forbudt de seneste to år. Amnestys rapport dokumenterer, at Bahrain har forsømt at leve op til sine løfter om reformer på trods af regimets gentagne løfter til sine vestlige allierede om at respektere menneskerettighederne og stoppe tortur og undertrykkelse.
”Når verdens øjne i weekenden atter er rettet mod Bahrain, vil de færreste være klar over, at der bag regimets populære image som en progressiv stat med respekt for menneskerettighederne, gemmer sig en langt mere dyster sandhed. Fire år efter den fredelige opstand fortsætter undertrykkelsen og sikkerhedsstyrkernes tiltagende overgreb. Bahrains myndigheder skylder at vise, at løfterne om reformer er mere end tom retorik”, siger Said Boumedouha fra Amnestys Mellemøst-kontor.
En 17-årig dreng, som Amnesty har talt med, fik flået kinden op og brækkede kæben, da et hylster fra en tåregasgranat ramte ham under et fredeligt protestoptog i december 2014. Han fortæller, at han efterfølgende blev arresteret, og at en politimand placerede sin fod på hans hoved og sagde: ”Jeg slår dig ihjel i dag”. Drengen blev taget med på politistationen, hvor han fik bank, indtil han skrigende af smerte faldt bevidstløs om. Han blev løsladt uden sigtelse, men blev senere arresteret igen under et politiraid. Andre anholdte beskriver, hvordan de har fået tæsk og tortur og er blevet truet til falske tilståelser.
Straffrihed for sikkerhedsstyrker
Amnestys rapport fremhæver dusinvis af sager, hvor tilbageholdte er blevet slået, brændt med cigaretter, seksuelt udnyttet, udsat for elektriske stød på kønsdelene, brændt med et strygejern og frataget mad og søvn.
”De udbredte beretninger om tortur og vold i denne rapport viser, hvor lidt der har forandret sig siden 2011. Brutalitet er blevet et kendemærke for Bahrains sikkerhedsstyrker. Myndighederne må gribe ind for at afslutte års straffrihed for de ansvarlige og bremse den stigende voldsspiral i Bahrain”, siger Said Boumedouha og henviser til, at stort set ingen bliver stillet til regnskab for overgrebene.
Umiddelbart efter det brutale overfald på de fredelige demonstranter på Pearl Square i det centrale Manama i marts 2011 nedsatte regimet den uafhængige BICI kommission med internationale eksperter, der undersøgte politiets og militærets fremfærd. BICI udgav i efteråret 2011 en rapport med en sønderlemmende kritik af myndighedernes overgreb og konkluderede, at myndighederne var skyld i tortur, mishandling og drab på demonstranter, som heller ikke fik retfærdige retssager ved domstolene. BICI fremsatte en række anbefalinger til reformer i landet, men de forandringer, der er gennemført, er rent kosmetiske, fastslår Amnesty. I stedet er der indført en række ny love, der undertrykker ytringsfriheden og forsamlingsfriheden.
Aktivister og politiske ledere, der er blevet arresteret, bliver typisk mødt med uklare anklager om at være en trussel for statens sikkerhed, at opfordre til had mod styret eller at true med at vælte regeringen. Lederen af oppositionspartiet al-Wefaq står overfor sådanne anklager netop nu. Andre er blevet dømt for at injurier eller manglende respekt overfor kongefamilien og militæret. Fremtrædende aktivister som Nabeel Rajab og den danske statsborger Zainab al-Khawaja er blevet straffet for at skrive kritisk om kongefamilien på Twitter og for at rive et billede af kongen i stykker.
Nabeel Rajab blev fængslet igen 2. april for at skrive om den tortur, der finder sted i Bahrains fængsler, og har tidligere afsonet to års fængsel for at kritisere styret på Twitter. Fra fængslet skrev han den 10. april et åbent brev til USA’s præsident Barack Obama, som blev trykt i New York Times. Han risikerer nu 10 års fængsel for sin fredelige aktivisme og for at bruge sin ytringsfrihed.
”Ideen om, at Bahrain respekterer ytringsfriheden, er ren fiktion. Hvor er friheden i et land, hvor fredelige aktivister, dissidenter og oppositionsledere gentagne gange bliver pågrebet og arresteret for at tweete deres holdninger, og hvor du kan komme i fængsel for at læse et digt? Myndighederne skal løslade alle, der er fængslet udelukkende for med fredelige midler at bruge deres ytringsfrihed”, lyder det fra Said Boumedouha.