Under påskud af at ville ramme IS-krigere bombede Assads regeringsstyrker i byen Raqqa blandt andet en fyldt markedsplads og flere butikker. 115 civile mistede livet, heriblandt 14 børn. Amnesty dokumenterer angrebene i ny rapport.
En ny Amnesty-rapport fremlægger beviser for, at syriske regeringsstyrker tæppebombede civile mål i byen Raqqa med 15 forskellige angreb i november 2014. Her ramte de en fyldt markedsplads, en række butikker og en moske. 115 civile mistede livet.
Ingen af målene havde militære formål.
”Syriske regeringsstyrker har åbenlyst tilsidesat reglerne for krig i disse hensynsløse luftangreb,” siger Amnestys Mellemøst- og Nordafrika-chef, Philip Luther.
”Regeringen virker ligeglad med det blodbad, der blev udløst af disse angreb, og nægter endda at anerkende, at der har været civile tab.”
”Jeg så kropsdele overalt…”
Et vidne, Amnesty har talt med, fortæller hvordan han ankom til Museumsmarkedspladsen i Raqqa umiddelbart efter bomberne havde ramt:
”Det var en katastrofe. Det er det største marked i Raqqa og normalt pakket med mennesker i løbet af dagen. Jeg så kropsdele overalt. Jeg bar 40 lig ind i biler og ambulancer, der kørte dem til hospitalet. Jeg så mindst 50 mennesker med voldsomme eller mindre skader.”
Vidnet fortæller også, at der hverken er IS-militærbaser eller checkpoints i umiddelbar nærhed af markedet.
Civile straffes af både IS og Assad
Det syriske styre bruger kampen mod IS som alibi for at bombe byen, der huser over 200.000 indbyggere.
Amnesty frygter dog, at der i virkeligheden er tale om, at Assad ønsker at straffe byens civile for at leve under IS’ herredømme.
Raqqa har i over et år være kontrolleret af IS og byens civile er lige siden blevet tvunget til at leve i overensstemmelse med IS’ ekstreme fortolkning af sharia. De, som IS mener, har brudt reglerne, eller som mistænkes for at være IS-kritiske, bliver henrettet, får lemmerne amputeret eller bliver pisket.
I strid med krigens love
IS’ overgreb retfærdiggør dog ikke Assads regeringsstyrkers voldsomme angreb, som stort set udelukkende har ramt civile. Selv i de tilfælde, hvor IS’ soldater har været i umiddelbar nærhed af bombemålet, er det i strid med krigens love, at gå efter tætbefolkede områder.
”Raqqas indbyggere lider allerede under IS’ brutale styre. Det kan aldrig forsvares at straffe en hel civilbefolkning fordi deres by er under IS kontrol,” siger Philip Luther.
Krigens parter skal stilles til ansvar
Konflikten i Syrien er gået ind i sit femte år, og ingen af krigens parter lever op til deres forpligtelser om at beskytte civile.
Amnesty fortsætter med at dokumentere krigens overgreb, blandt andet med det formål at sikre beviser, så krigens parter en dag vil kunne stilles til ansvar ved Den Internationale Straffedomstol i Haag.
Det vurderes, at flere end 215.000 mennesker er blevet dræbt i borgerkrigen i Syrien. Op mod otte millioner syrere er drevet på flugt.