Bortførelser finansierer Assads krigsmaskine

Assads regime profiterer på systematiske bortførelser

Skruppelløse mellemmænd tjener fedt på bortførelser af civile i Syrien, og millioner af dollars kanaliseres ind i Assads regime. Over 65.000 syrere er forsvundet, siden konflikten brød ud i 2011, dokumenterer Amnesty i ny rapport.

Systematiske bortførelser af civile til Syriens berygtede torturfængsler og opkrævning penge fra pårørende, der er desperate efter information om deres skæbne, har gennem de seneste fire år været en betydelig indtægtskilde for præsident Bashar al-Assads regime.

Omkring 65.000 civile syrere er forsvundet i regimets varetægt, siden den væbnede konflikt brød ud i 2011. Mange af dem er formentlig døde i militærets varetægt. 

I en ny rapport fra Amnesty fortæller dusinvis af pårørende, hvordan de har solgt huse og ejendele i Syrien for at skaffe kontanter til at betale mellemmænd, som er tæt forbundet med regimet, for at skaffe oplysninger om deres forsvundne brødre, søstre, forældre og børn. 

”De tusindvis af tvungne forsvindinger er et kynisk udtryk for, hvordan regeringen gennemfører nøje planlagte angreb på landets civilbefolkning. Forsvindingerne er en del af en systematisk kampagne, der spreder frygt og terror for at forhindre ethvert optræk til modstand mod regeringen. Tvungne forsvindinger er forbrydelser mod menneskeheden”, siger Philip Luther, der er leder af Amnestys Mellemøst-kontor. 

Styrets mellemmænd

Amnestys rapport er en hjerteskærende beretning om, hvordan familierne til de titusinder, der er forsvundet sporløst i Syrien, er ramt af traumer og sorg, mens de desperat forsøger at finde deres kære. Ofte risikerer familiemedlemmerne selv at blive arresteret, hvis de kontakter politi og militær. Derfor er der opstået et sort marked, hvor mellemmænd med tætte forbindelser til styret tager skyhøje beløb for at eftersøge de forsvundne. Blandt de forsvundne er fredelige demonstranter, menneskerettighedsaktivister, journalister, læger og nødhjælpsarbejdere. Andre er blevet pågrebet, fordi de opfattes som illoyale overfor Assads regering, eller fordi nogle af deres familiemedlemmer er efterlyst af myndighederne. 

Familiemedlemmer fortæller til Amnesty, at de i nogle tilfælde har betalt titusindvis af dollar for at få oplysninger – ofte uden resultat. En del af pengene ledes derefter ind i Assads krigsmaskine. En menneskerettighedsaktivist siger til Amnesty, at betalingerne udgør ”en stor del af økonomien”, mens en advokat i Damaskus forklarer, at metoden er en ”pengemaskine for regimet… en indtægtskilde, som de er blevet afhængig af”.

Organisationen The Syrian Network for Human Rights opgør antallet af forsvundne til mindst 65.000. Fangerne opbevares typisk i overfyldte fængsler eller lejre under forfærdelige forhold uden kontakt til omverdenen, og mange dør af tortur, sygdomme eller regulære henrettelser. Syrien har i årtier været berygtet for at arrestere systemkritikere og oppositionsfolk og lade dem forsvinde. Det menes, at 17.000 civile forsvandt i årene 1980-2000, men tallet er altså eksploderet i takt med, at borgerkrigen er eskaleret. 

En ven til den syriske menneskerettighedsadvokat Khalil Ma’touq, som blev kidnappet og forsvandt for to år siden, siger, at de tvungne forsvindinger er en ”del af regeringens større strategi for at terrorisere befolkningen i Syrien”. I en anden chokerende episode fra 2013 forsvandt tandlægen Rania al-Abbasi sammen med sine seks børn i alderen to til 14 år dagen efter, at hendes mand var blevet ført bort af politiet under en ransagning af deres hjem. Ingen har hørt fra dem siden. Det menes, at familien blev pågrebet, fordi de hjalp lokale familier med mad og andre fornødenheder. 

Sanktioner og våbenembargo 

Amnesty opfordrer FN’s Sikkerhedsråd til at sætte handling bag ordene og indføre målrettede sanktioner mod styret i Syrien samt en våbenembargo mod præsident Assad og hans militære styrker.

”De stater, der støtter regeringen i Syrien, herunder Iran og Rusland, som for nylig har indledt militære operationer i Syrien, kan ikke vaske deres hænder for de massemord, overgreb, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, som sker med deres opbakning. Rusland er helt afgørende for, at præsident Assad stadig er ved magten, og står i en unik position til at overbevise Syriens regering om at stoppe disse kujonagtige forsvindinger”, siger Philip Luther.

Artiklen er opdateret den 6. november 2015