Asylansøgere ved den græsk-tyrkiske grænse mødes med vold og indespærring

Volden ved den græsk-tyrkiske grænse har nu kostet to mænd livet, og en kvinde er meldt savnet, efter græsk grænsepoliti åbnede ild og smed tåregas mod asylansøgere og migranter. Det viser ny dokumentation fra Amnesty.

Siden 27. februar har tusindvis af mennesker søgt mod grænsen til Grækenland på opfordring af de tyrkiske myndigheder.

Nogle asylansøgere og deres familier, der boede i Tyrkiet, opgav endog deres bolig og brugte alle deres penge på rejsen. Blot for at møde en lukket grænse og et talstærkt græsk grænsepoliti, der brugte tåregas, vandkanoner, plastikkugler og ammunition imod dem.

Læs Amnestys dokumentation 

Mindst to mænd har mistet livet.

”Folk søgte mod Grækenland for at finde sikkerhed, men i stedet blev de mødt med vold. Anklagerne om vold bør straks efterforskes. Alle har ret til at blive behandlet humant, beskyttet mod vold og sikret adgang til beskyttelse,” siger Massimo Moratti, der er vicedirektør i Amnestys Europa-kontor.

Skød mod mor til seks

En kvinde, Fatma (ikke hendes rigtige navn, red.) fra Syrien, er forsvundet og forventes død, efter hun og hendes mand blev væk fra deres seks børn, da de forsøgte at krydse Evros/Meric-floden for at komme ind i Grækenland.

Ahmed (ikke hans rigtige navn, red.) fortalte Amnesty, at hans kone forsvandt, efter græske soldater skød efter hende, da hun forsøgte at nå hen til sine børn på den græske side af floden.

De græske myndigheder tilbageholdt Ahmed og børnene i fire eller fem timer, hvorefter de blev kropsvisiteret og fik alle deres ejendele inddraget. De blev derefter kørt tilbage til floden og sat på en båd, der fragtede dem og andre tilbage til den tyrkiske side.

Selvom advokater i både Tyrkiet og Grækenland har forsøgt at hjælpe Ahmed med at finde ud af, hvad der er sket med hans kone, er hendes skæbne stadig uvis.

Tæsket med knipler

Asylansøgere og migranter har fortalt Amnesty, at græsk grænsepoliti har nægtet at tage imod deres ansøgninger om asyl, selvom dette strider imod menneskerettighederne.

Folk fortalte, at de blev tæsket med knipler og tilbageholdt i alt fra et par timer til flere dage, før de blev returneret til Tyrkiet i både. Asylansøgere og migranter fortalte Amnesty, at grænsevagter også tog deres penge – i nogle tilfælde tusindvis af dollars, som udgjorde hele den opsparing, de havde håbet at kunne bruge til at begynde forfra i Europa.

En mand fra Deir ez-Zor i Syrien fortalte Amnesty, hvordan det lykkedes ham at slippe ind i Grækenland:

”Jeg krydsede floden og gik ind i Grækenland i fire dage og fire nætter, før jeg blev fanget. De kørte mig til et sted, hvor de tæskede mig og tog min telefon og mine penge; 275 euros, som var alt, jeg havde. De tog mig tilbage over floden til Tyrkiet og efterlod mig der uden jakke eller sko”.  

Tilbageholdt på ubestemt tid

Som modsvar til Tyrkiets opfordring til flygtninge og migranter om at bevæge sig mod grænsen, har Grækenland styrket sin grænsepatruljering med yderligere 52 fartøjer. Også Frontex, EU’s grænsekontrol, har øget mandskabet.

Samtidig har man indført en nødlov, der stopper for behandlingen af nye asylansøgninger, selvom dette strider mod EU’s egen lovgivning. Siden 13. marts har det græske asylsystems arbejde desuden været lukket ned på grund af coronavirussen.

Den sidste måned er folk, der er kommet til Europa, blevet tilbageholdt i havneområder uden adgang til at søge asyl.

Alene på Lesbos blev 500 mennesker – heriblandt over 200 børn – tilbageholdt i ti dage på et græsk militærskib, der normalt bruges til transport af militære køretøjer.Senere blev alle på skibet overflyttet til større centre i Grækenland, men stadig uden adgang til at få deres asylsager vurderet.

“Grækenland må hurtigt ændre strategi og tillade at nyligt ankomne får adgang til asylbehandling og basal hjælp. De må flytte folk fra tilbageholdelsescentrene og de uhygiejniske lejre til et sikkert og passende sted. Spredningen af COVID-19 har blot gjort dette endnu mere presserende. Med den rette håndtering, bør coronavirussen ikke være en barriere for at sikre beskyttelse af mennesker på flugt ” siger Massimo Moratti.