Diamanter for millioner af dollars er på vej fra den blodige konflikt i CAR og ud på verdensmarkedet, advarer Amnesty International, der har dokumentation for, at landets store diamanteksportører har opkøbt ædelsten fra både muslimske og kristne militser, der har dræbt over 5.000 mennesker.
De største diamanthandlere i Den Centralafrikanske Republik (CAR) har opkøbt diamanter for millioner af dollars uden at undersøge, om de dermed har finansieret væbnede grupper, som i de senere år har stået bag massehenrettelser, voldtægter, tvungne forsvindinger og omfattende plyndringer. Det fastslår Amnesty International i den nye rapport Chains of Abuse: The Global Diamond Supply Chain and the Case of the Central African Republic.
CAR har været rammen for en ekstremt blodig konflikt, der begyndte i slutningen af 2012 og har kostet mindst 5.000 mennesker livet. Før konflikten brød ud, udgjorde diamanter halvdelen af CAR’s eksportindtægter. Det internationale samfund indførte i maj 2013 et eksportforbud mod diamanter og ædelstene fra det mineralrige afrikanske land, men forbuddet bliver formentlig løftet, når CAR opfylder de betingelser, som blev opstillet i juli 2015 af den såkaldte Kimberley Proces – et organ, der er ansvarlig for at forhindre international handel med bloddiamanter. Dermed kan CAR’s diamanthandlere om kort tid begynde at sælge ud af de diamanter, de har indkøbt og oplagret de seneste to år.
”Hvis virksomheder har opkøbt bloddiamanter under konflikten, skal de ikke have lov til at profitere af dem. I stedet bør regeringen konfiskere alle bloddiamanter, sælge dem og bruge overskuddet til gavn for befolkningen. Folket i CAR har ret til at profitere af deres egne naturressourcer, når landet skal genopbygges”, siger Lucy Graham, der er juridisk rådgiver for Amnesty Internationals Business and Human Rights Team.
Diamantskat og beskyttelsespenge
Både den muslimsk dominerede Séléka-milits og den overvejende kristne anti-balaka milits har begået uhyrlige overgreb på civilbefolkningen. Begge grupper kontrollerer diamantminer og opkræver desuden skatter og beskyttelsespenge fra minearbejdere og diamanthandlere, som Amnesty har mødt og interviewet. Amnesty har desuden mødt børnearbejdere ned til 11-årsalderen, som arbejder under livsfarlige og sundhedsskadelige forhold i minerne.
En lokal minearbejder, der i 25 år har drevet sin egen, lille diamantmine ved en flod ved byen Berberati i det vestlige CAR, fortæller til Amnesty, at militsfolk fra anti-balaka overtog hans mine, da han selv flygtede fra overgrebene. Nogle måneder senere begyndte han at grave efter diamanter et nyt sted i nærheden, indtil anti-balaka dukkede op igen bevæbnet med macheter.
“De angreb mig med macheter i hovedet og på kroppen. De slog mig næsten ihjel. Jeg lå stille på jorden, og de troede, jeg var død. Men efter en time kunne jeg rejse mig og slippe væk. Jeg tilbragte næsten en uge på hospitalet”, siger M.A., der har vist sin lægejournal til Amnesty.
60.000 karat diamanter
Rapporten dokumenterer også alvorlige huller i inspektionen af de diamanter, der handles i CAR, og som gør det muligt at sælge bloddiamanterne på det internationale marked uden at blive standset. Amnestys research viser, at der er overhængende risiko for, at landets største indkøber af diamanter under konflikten, Sodiam, har opkøbt og stadig opkøber diamanter, der finansierer anti-balaka militsen. Sodiam har opbygget et lager på 60.000 karat diamanter til en værdi af syv millioner dollars.
FN sortlister selskaber
I forvejen har FN sortlistet landets næststørste indkøber, Badica, og dets søsterselskab i Belgien, Kardiam, for at købe og smugle diamanter fra det østlige CAR, som er kontrolleret af Seleka-militsen. En repræsentant fra Sodiam har bekræftet overfor Amnesty, at selskabet har købt diamanter i den vestlige del af CAR på trods af konflikten og har opbevaret dem, indtil de kan eksporteres. Amnesty har set kvitteringer, som dokumenterer, at de store diamantopkøbere handler med bloddiamanter. En mand, der har været involveret i diamanthandel i byen Carnot siden 1961, siger til Amnesty, at Sodiam har omrejsende opkøbere, som jævnligt kommer til byen:
”Sodiam har en opkøber, som kommer her. For nylig var han her i en måned, men han rejste for tre dage siden. De har sendt mange opkøbere, han var mindst den tredje”, siger han.
Bloddiamanter havner i Belgien
FN anslår, at yderligere 140.000 karat diamanter er smuglet ud af CAR til nabolandene. Kun en brøkdel af disse konfliktmineraler er konfiskeret, og langt størstedelen er altså solgt videre på det internationale marked og endt hos forbrugerne. To af de globale centre for diamanthandel ligger i Belgien og De Forenede Arabiske Emirater, som Amnesty har besøgt. FN’s ekspertpanel om bloddiamanter fastslog i oktober 2014, at diamanter, der er handlet illegalt fra områder, der er kontrolleret af Séléka, er blevet pågrebet i Antwerpen.
Amnesty har fulgt diamanternes rejse fra de lokale minearbejdere i CAR til nabolandet i Cameroun og derfra til diamantbørserne i Belgien og De Forenede Arabiske Emirater. På den baggrund har Amnesty lavet en række anbefalinger til den internationale diamantindustri for at lukke de åbenlyse huller og smutveje, der tillader bloddiamanter at komme ud på markedet.