Boko Haram slagter hundreder i Cameroun

Den militante islamistiske milits Boko Harams myrderier begrænser sig ikke længere til Nigeria. I nabolandet Cameroun har Boko Haram dræbt næsten 400 civile og brændt flere landsbyer ned. Cameroun har reageret ved at fængsle over 1.000 mennesker – de 130 er forsvundet i myndighedernes varetægt.

Indbyggerne i Bia i det nordlige Cameroun vågnede ved midnatstid den 17. april i år op til et mareridt, da omkring hundrede Boko Haram-krigere i ly af mørket stormede den sovende landsby og skød vildt omkring sig.

”De gik fra hus til hus, dræbte folk og brændte alt ned. Der var ild over det hele, og kuglerne fløj rundt i luften. For at redde mit liv løb jeg ud i bushen”, fortæller Amadou Boukar (ikke hans rigtige navn) om angrebet, der kostede 16 mennesker – heraf to børn på otte og 15 år – livet.

Den 53-årige landmand er et af mange øjenvidner, der i den nye Amnesty-rapport ”Human rights under fire: Attacks and Violations in Cameroon’s struggle with Boko Haram” beretter om Nigeria-baserede Boko Harams nådesløse hærgen i nabolandet Cameroun.

Næsten 400 dræbt

Rapporten er baseret på tre langvarige research-missioner i 2015 samt over 160 interview med øjenvidner, myndigheder, sikkerhedsstyrker, journalister og eksperter. Den dokumenterer, at Boko Haram siden januar 2014 har slagtet næsten 400 civile i det nordlige Cameroun, hvor sikkerhedsstyrkernes hårdhændede reaktion samtidig har kostet dusinvis af menneskeliv og sendt over 1.000 mennesker i fængsel under umenneskelige forhold – mistænkt for at stå i ledtog med Boko Haram.


”I takt med at Boko Haram har bragt volden til Cameroun, er civile i stigende omfang kommet i livsfare. Gennem vilkårlige drab, ødelæggelser af landsbyer, bortførelser og brug af børn som selvmordsbombere har Boko Haram begået krigsforbrydelser og bragt frygt og lidelse ind i lokalbefolkningen”, siger Alioune Tine, der Amnestys direktør for Vest- og Centralafrika.

Børn som selvmordsbombere

Siden midten af 2014 har Boko Harams krigere angrebet dusinvis af landsbyer i det nordlige Cameroun, skåret halsen over på uskyldige, kidnappet børn, brændt huse ned til grunden og stjålet kvæg og andre værdier.
Under et angreb den 15. oktober 2014 blev 30 indbyggere i byen Amchide dræbt – nogle fik skåret halsen over, og andre blev skudt. I de seneste måneder har Boko Haram brugt piger helt ned til 13 år som selvmordsbombere i en serie af angreb, der har kostet over 70 liv.

Massefængslinger og umenneskelige forhold

Som modsvar har Camerouns sikkerhedsstyrker foretaget massearrestationer af over 1.000 indbyggere, som er mistænkt for at støtte Boko Haram. Størstedelen er tilbageholdt i det overfyldte fængsel i Maroua, hvor mindst 40 indsatte døde i perioden marts-maj 2015 på grund af de uhygiejniske forhold. Da Amnesty International besøgte Maroua i maj 2015, var der ikke rindende vand og under 20 toiletter til over 1.200 fanger. På det nærliggende hospital fandt Amnestys researchere syge og stærkt underernærede fanger – nogle af dem lå halvnøgne på gulvet i deres egen afføring.

Sikkerhedsstyrker gik amok

Amnesty har dokumentation for, at sikkerhedsstyrkerne har anvendt overdreven magt under operationerne i de nordlige byer. I byerne Magdeme og Doublé blev mindst otte civile dræbt og over 70 huse brændt ned den 27. december 2014. Et øjenvidne fortæller til Amnesty: ”Soldaterne skød inde i huset. Min søster og hendes syvårige datter blev dræbt, mens de gemte sig under sengen. Min søster blev skudt i højre side af hovedet, og hendes datter blev ramt i nakken”.

Familier lever i uvished

Satellitbilleder og fotografier bekræfter omfanget af sikkerhedsstyrkernes ødelæggelser, som dusinvis af øjenvidner har fortalt om til Amnestys researchere.
Under den storstilede operation blev mindst 200 indbyggere fra de to byer bragt til fængslet i Maroua, hvor mindst 25 døde i løbet af natten ifølge myndighedernes opgørelse. Men ni måneder senere har myndighederne stadig ikke offentliggjort identiteten på de døde eller dødsårsagen, og 130 af de tilbageholdte er forsvundet.

”Det er fuldstændig uacceptabelt, at familierne til de 200 mænd og drenge stadig ikke ved, om de er levende eller døde. Det er chokerende, at den hær, der burde beskytte befolkningen mod Boko Haram, har begået grove overgreb selv”, siger Alioune Tine.

Amnesty opfordrer Camerouns myndigheder til omgående at indlede en uafhængig undersøgelse af forbrydelser begået af begge parter i konflikten.