I en ny bog fortæller den nuværende Guantánamo-fange Mohamedou Ould Slahi om tortur og mishandling i amerikansk varetægt. Mød bogens redaktør Larry Siems på Amnestys landsmøde.
”Et mørkt mesterværk” (New York Times)
Hvis du troede, at du kendte sandheden om den amerikanske Guantánamo-lejr på Cuba, så må du nok tro om igen. I en ny bog – Dagbogen fra Guantánamo – kan du for første gang læse den rystende og detaljeret beretning om den systematiske tortur, vold og seksuelle mishandling, som forhørslederne udsatte fangerne for, i et forsøg på at tvinge tilståelser og informationer ud af dem. I dag er torturen og de såkaldte udvidede forhørsmetoder angiveligt ophørt, men de menneskelige lidelser er fortsat enorme for de resterende 121 fanger, der har siddet isoleret fra omverdenen i årevis uden sigtelse og uden dom.
Dagbogen fra Guantánamo er det første og hidtil eneste vidnesbyrd fra en indsat i Guantánamo-lejren, skrevet af den nu 44-årige Mohamedou Ould Slahi, der i 2002 blev anholdt i sit hjemland Mauretanien og sendt til den berygtede fangelejr. Dagbogen begyndte han at skrive efter et par år i lejren, og den er først blevet offentliggjort efter årelange tovtrækkerier mellem Slahis advokater og det amerikanske justitsministerium, som har foretaget mere end 2.500 sorte overstregninger i manuskriptet. Advokaterne bad herefter den anerkendte forfatter Larry Siems om at redigere de håndskrevne dagbogsnotater, som på dansk fylder 423 sider.
Guide til underverdenen
Bogen er udgivet uden at Slahi har haft mulighed for at deltage i processen eller kommentere arbejdet.
Men Larry Siems havde forinden tilbragt tre år med at grave sig igennem titusindvis af dokumenter om det amerikanske fangeprogram og krigen mod terror, som er kommet frem gennem aktindsigter, så han er en af de mest kvalificerede skribenter til at vurdere dagbogens indhold og troværdighed.
”Bogen er en guide ned i underverdenen. Det er en mørk og dyster beretning, men den er fortalt med et ubegribeligt overskud og en sort humor på trods af den ekstreme tortur og de ufattelige ydmygelser, han udsættes for. Der er ingen tvivl i mit sind om, at hans beretning er sand. Alle hans informationer stemmer overens med de officielle dokumenter om Guantánamo, om hans specifikke sag og om brugen af tortur eller de såkaldte udvidede forhørsmetoder”, fortæller Larry Siems til Amnesty.
14 år uden sigtelse
Slahi sidder stadig i Guantánamo, selv om FBI og CIA i 2007 konkluderede, at han ikke kunne sættes i forbindelse med en terrorhandling, og selv om en amerikansk domstol i 2010 beordrede ham løsladt. For den amerikanske regering ankede dommen, og Slahi har fortsat ikke udsigt til løsladelse. Han er aldrig blevet tiltalt for en forbrydelse og sidder tilbageholdt på 14. år.
Tilbage i 2002 blev Slahi ellers anset for at være en af de helt store fisk i Osama bin Ladens al-Qaeda netværk, blandt andet fordi han var uddannet ingeniør i Tyskland og Canada og havde mødt folk, der sluttede sig til al-Qaeda. Men under de endeløse torturafhøringer kom det frem, at han alene har været på de forkerte steder på de forkerte tidspunkter, siger Larry Siems.
”Slahi er veluddannet, han er ingeniør, og han er på alle måder en succesrig immigrant. Men i CIA’s verdensbillede gjorde det ham bare mistænkelig. I mine øjne er han ikke mere skyldig end Forrest Gump”, siger Larry Siems.
Mød Larry Siems på Amnestys landsmøde den 25.-26. april.