Danmark: Sæt ikke menneskerettighederne til forhandling

Amnesty tager afstand fra Dansk Folkepartis forslag om, at regeringen skal arbejde for en revision af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, så Danmark nemmere kan forhindre familier på flugt i blive genforenet. Regeringen må afvise forslaget en gang for alle, opfordrer Amnesty.

Selvom regeringens nuværende asylforslag lægger op til at sammenføring af familier på flugt fra krigen i Syrien først kan ske efter tre år, ønsker Dansk Folkeparti (DF) yderligere at forlænge adskillelsen af familierne på flugt.

Med støtte fra Liberal Alliance og De Konservative vil DF derfor som et led i de igangværende udlændingeforhandlinger have regeringen til at arbejde for en revision af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, så det kan blive lettere at forhindre sammenføringer mellem forældre og børn adskilt på grund af krig og forfølgelse.

Forslaget møder hård kritik fra Amnesty:

”Menneskerettighedskonventionen er borgernes værn mod magten. Den er med til at sikre nogle af vores mest basale rettigheder såsom retten til familieliv, der alene betyder, at en mor, en far og deres børn har ret til at være sammen”, siger Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnesty Danmark.

Amnesty har i forvejen kritiseret Danmark for over flere omgange allerede at have gjort det sværere for sårbare familier på flugt fra krigen i Syrien at blive genforenet.

Skal Danmark føre an i afviklingen af rettigheder?

Amnesty advarer om konsekvensen, hvis Danmark melder sig som international bannerfører for svækkelsen af borgernes rettigheder med argumentet om, at ”konventionerne er forældede”.

Derved risikerer Danmark at svække kampen for menneskerettighederne globalt:

”Konventionen gælder jo ikke bare i Danmark. Den er også et af vores bedste redskaber til positivt at påvirke lande, der ikke har den samme respekt for borgernes rettigheder, som vi i Danmark holder højt og traditionelt set altid har været et foregangsland for at udbrede”, siger Trine Christensen.

”Der er ingen tvivl om, at stater med manglende respekt for menneskerettighederne med glæde vil notere sig, hvis Danmark melder sig parat til at gå forrest i et opgør med nogle af de mest basale rettigheder”, siger Trine Christensen.