Efter massivt pres fra organisationer som Amnesty, en samlet elevbevægelse og unge over hele landet, melder undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil nu ud, at der skal indføres en ny og bedre seksualundervisning med fokus på samtykke, køn og grænser.
En årelang indsats for en bedre seksualundervisning kulminerede den 10. februar, da børne- og undervisningsministeren på sin sociale medier skrev, at hun vil sikre en ny seksualundervisning med fokus på samtykke, køn og grænser.
Det er godt nyt for de mange skoleelever, der i dag bliver spist af med forældet og sporadisk undervisning, mener Amnesty. For organisationen er en bedre seksualundervisningen, der har samtykke som omdrejningspunkt, helt afgørende for at modvirke fordomme, stereotyper og i sidste ende forebygge seksuel vold.
Børne- og undervisningsministeriet vil oprette en ny pulje på to millioner kroner, som skal styrke seksualundervisningen i gymnasiet og på andre ungdomsuddannelser. Eleverne vil blive inddraget i processen, så seksualundervisningen bliver udarbejdet på deres præmisser.
Vil gøre en forskel for kommende generationer
En af de aktivister, der har kæmpet for en bedre undervisning, er Amalie Hallberg, der er aktivist i Amnesty Youth. Hun modtog ministerens udmelding med stor glæde:
”Det betyder ekstremt meget for mig, at vi kan være med til at gøre en forskel for de kommende generationer og give dem noget, jeg selv ville ønske, at jeg havde haft. Den samfundsændring, vi har ventet på siden indførslen af samtykkeloven, er endelig ved at ske”, siger Amalie Hallberg.
Et mere inkluderende samfund
Amnesty har længe forsøgt at få undervisningsministeren i tale for at opfordre hende til at ændre undervisningen og for at overrække hende de mere end 30.831 underskrifter fra danskere, der også mener, at der skal en bedre undervisning til for at bidrage til forebyggelsen af seksuel vold, vold i parforhold og homofobi i Danmark
Amalie Hallberg understreger, at seksualundervisning ikke kun bør handle om at forebygge graviditet og sexsygdomme:
”Det handler også om at skabe et mere inkluderende og forstående samfund, hvor alle føler sig hørt, set og accepteret. Det vil ske når viden og forståelse for samtykke, seksuelle orienteringer, familieforhold, normkritik og grænsesætning bliver en del af skoleskemaet. Jeg er virkelig glad for, at vores undervisningsminister også kan se, at den danske seksualundervisning trænger til en opgradering, og jeg glæder mig til, at vi kan begynde at implementere en ny og bedre seksualundervisning i de danske skoler.”
Læs mere om Amnestys kampagne Let’s Talk About Yes