Danskerne: Transkønnede er ikke psykisk syge Transkønnede Danmark

 
Udgivet
01.
Pressemeddelelse

Danskerne: Transkønnede er ikke psykisk syge

Otte ud af ti mener ikke, at transkønnethed er en psykisk sygdom. Det viser en undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for Amnesty.

I Danmark står transkønnethed stadig på Sundhedsstyrelsens liste over psykiske lidelser. Men spørger man befolkningen, er den ikke i tvivl: Transkønnethed er ikke en psykisk sygdom. I en undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for Amnesty, svarer otte ud af ti – helt nøjagtigt 84 procent – således, at de er uenige eller helt uenige i, at transkønnede er psykisk syge.

Syv ud af ti mener desuden, at transkønnethed handler om identitet og ikke sex eller livsstil. Derudover mener over halvdelen af de adspurgte, at den rigtige definition på en transkønnet person er en person, hvor det oplevede køn ikke stemmer overens med det fysiske køn.

”Det er et meget stærkt signal til politikerne, når en så stor del af danskerne siger, at transkønnethed ikke er en psykisk sygdom. Det viser bare, at befolkningen er langt foran, og at der bør bakkes op om forslaget om at fjerne den psykiatriske diagnose nu og ikke vente på WHO”, siger kampagneleder Helle Jacobsen fra Amnesty.

Amnesty udgav i sidste måned briefingen ”Transkønnedes adgang til sundhed i Danmark”, der dokumenterer, hvordan transkønnedes menneskerettigheder bliver krænket i Danmark.

I briefingen beretter 21 transkønnede om et mistroisk og umyndiggørende sundhedssystem, der rutinemæssigt udreder dem for en lang række psykiske lidelser som skizofreni, psykopati og personlighedsforstyrrelser, før de kan få adgang til hormonbehandling og eventuelle operationer.

I udredningsforløbet skal danske transkønnede desuden svare på dybt intime og grænseoverskridende spørgsmål om sex under samtaler på Sexologisk Klinik i København, der som det eneste sted i Danmark behandler transkønnede.

Alternativet og Enhedslisten fremsatte i slutningen af februar et beslutningsforslag i Folketinget om at fjerne transkønnethed fra Sundhedstyrelsens diagnosefortegnelse over psykiske lidelser. Forslaget skal andenbehandles i den nærmeste fremtid.

Yderligere information

Pressemedarbejder Roberto Zacharias, 29614486.
Kampagneleder Helle Jacobsen, 24463829.