Danskerne: Transkønnede er ikke psykisk syge

Det er konklusionen på en ny Voxmeter-undersøgelse, hvori otte ud af ti adspurgte svarer ’uenig’ eller ’helt uenig’ til udsagnet: ’transkønnede er psykisk syge’

I Danmark står transkønnethed stadig på Sundhedsstyrelsens liste over psykiske lidelser. Men spørger man befolkningen, er danskerne ikke i tvivl: Transkønnethed er ikke en psykisk sygdom.
Det viser en ny undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for Amnesty.


Syv ud af ti mener desuden, at transkønnethed handler om identitet og ikke sex eller livsstil. Derudover mener over halvdelen af de adspurgte, at den rigtige definition på en transkønnet person er en person, hvor det oplevede køn ikke stemmer overens med det fysiske køn.

”Det er et meget stærkt signal til politikerne, når en så stor del af danskerne siger, at transkønnethed ikke er en psykisk sygdom. Det viser bare, at befolkningen er langt foran, og at der bør bakkes op om forslaget om at fjerne den psykiatriske diagnose nu og ikke vente på WHO”, siger kampagneleder Helle Jacobsen.

Hvad mener folk på gaden

Eline, 27 år:

”Hvordan vil du definere dét at være transkønnet?”

”En transkønnet er en person, som har ét køn, men identificerer sig med et andet.”

”Hvor enig er du i udsagnet: ”transkønnede er psykisk syge?”

”Det er jeg uenig i”

Hans, 48 år:

”Hvordan vil du definere dét at være transkønnet?”

”Det er én, som har skiftet køn fra sit oprindelige, medfødte køn til et andet.”

”Hvor enig er du i udsagnet: ”transkønnede er psykisk syge?”

Jeg mener, at det officielt klassificeres som en psykisk lidelse, men det er jeg personligt uenig i.”

 

Johannes, 21 år, Hjalmar, 21 år og Jens 20 år:

”Hvordan vil I definere dét at være transkønnet?”

”Det er, hvis det oplevede køn ikke stemmer overens med det fysiske køn.”  (De tre drenge vælger denne definition ud fra en liste af 3 mulige) 

”Hvor enig er I i udsagnet: ”transkønnede er psykisk syge?”

Alle tre: ”Helt uenige”

”Tror I, transkønnethed handler om sex, identitet eller om livsstil?”

Alle tre: “Identitet!”

Krænket i sundhedssystemet

I sidste måned udgav vi briefingen ”Transkønnedes adgang til sundhed i Danmark”, der dokumenterer, hvordan transkønnedes menneskerettigheder bliver krænket i Danmark.

I briefingen beretter 21 transkønnede om et mistroisk og umyndiggørende sundhedssystem, der rutinemæssigt udreder dem for en lang række psykiske lidelser som skizofreni, psykopati og personlighedsforstyrrelser, før de kan få adgang til hormonbehandling og eventuelle operationer.

I udredningsforløbet skal danske transkønnede desuden svare på dybt intime og grænseoverskridende spørgsmål om sex under samtaler på Sexologisk Klinik i København, der som det eneste sted i Danmark behandler transkønnede.

Alternativet og Enhedslisten fremsatte i slutningen af februar et beslutningsforslag i Folketinget om at fjerne transkønnethed fra Sundhedstyrelsens diagnosefortegnelse over psykiske lidelser. Forslaget skal andenbehandles i den nærmeste fremtid.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>