“Den bedste nyhed om Syrien i de sidste ti år”

Foran retten i Koblenz ventede syrere på dommens udfald. Med sig havde de fotos af ofre for det syriske regimes forbrydelser.

I en historisk retssag i Tyskland blev den forhenværende syriske efterretningsofficer Anwar Raslan for nylig idømt fængsel på livstid for forbrydelser imod menneskeheden. Amnestys rapporter blev brugt i retssagen, hvis udfald Amnestys Syrien-researcher kalder “den bedste nyhed fra Syrien i ti år”.

Da den syriske menneskerettighedsadvokat, Anwar al-Bunny, genkendte sin landsmand, Anwar Raslan, på gaden i Tyskland for omkring syv år siden, blev det begyndelsen på en historisk retssag, der først kulminerede i januar 2022.

Her blev Anwar Raslan, som, indtil han forlod Syrien, var oberst i Assadregimets efterretningstjeneste, fundet skyldig i forbrydelser mod menneskeheden, herunder tortur, drab og voldtægt af tilbageholdte syrere.

”Retssagen i Koblenz og dommen, som nu har sendt Anwar Raslan i fængsel på livstid, er en historisk udvikling…. Eller sagt mindre formelt: Det er den bedste nyhed angående Syrien i de sidste ti år. Jeg havde ikke forestillet mig, at en højtrangerende syrisk efterretningsofficer ville blive stillet for retten, konfronteret med mennesker, hvis tortur han var ansvarlig for – og siden blive idømt fængsel på livstid”, siger Diana Semaan, Amnestys Syrien-researcher.  

Artiklen fortsætter under de to infografikker.

Amnestys research brugt i retssagen

Sagen mod Anwar Raslan begyndte i februar 2020, da han og den tidligere efterretningsofficer Eyad al-Gharib begge blev anholdt af tysk og fransk politi. Retssagerne imod dem begyndte i april 2020. Den handlede om deres rolle i torturen af tilbageholdte i den berygtede afdeling 251 i det syriske militærs efterretningstjeneste i Damaskus. I februar 2021 blev al-Gharib idømt fire et halvt års fængsel for sin rolle i torturen.

Rusland og Kina har siden 2014 brugt deres stemme i FN’s Sikkerhedsråd til at blokere for, at Den Internationale Straffedomstol har kunnet retsforfølge de ansvarlige for den syriske stats menneskerettighedskrænkelser. Derfor har det netop været op til lande, der som Tyskland praktiserer såkaldt universel jurisdiktion, at føre sager mod repræsentanter for Assad-regimet.

I den nyligt afsluttede retssag mod Anwar Raslan blev Amnestys research brugt til at afdække den syriske stats udbredte og systematiske tortur imod tilbageholdte syrere.

Vores rapporter, pressemeddelelser og research er en måde at bevare beviser på: Menneskers personlige historier, dokumenter, satellitfotos, efterprøvede videoer og lignende. Vores håb er, at de en dag vil kunne understøtte retssager som denne i Koblenz

Diana Semaan

Amnesty forventer nu at se flere af denne type sager, hvor enkelte lande bruger dokumentationen fra organisationer og vidnesbyrdene fra individuelle syrere til at retsforfølge ansvarlige for forbrydelser mod menneskeheden i Syrien.

”Vi forventer flere af denne type sager. Men den største udfordring ligger i, at vi sikrer, at lederne af den undertrykkende syriske regering bliver holdt ansvarlige”, siger Diana Semaan.

Støt kampen for retfærdighed

Vær med i Amnesty

Bliv medlem i dag