Melissa Lucio blev i 2008 dømt til døden for mordet på sit eget barn. Men i april, kun to dage inden henrettelsen, blev den bremset af en appeldomstol i Texas.
Det var i sidste øjeblik, at henrettelsen af Melissa Lucio, en 52-årig mexicansk-amerikansk kvinde, blev bremset. En appeldomstol i Texas sendte den 25. april – kun to dage før henrettelsen skulle have fundet sted – hendes sag tilbage til domstolen. Begrundelsen lød, at nye beviser, der kræver yderligere granskning, er kommet frem i lyset.
Amnesty Danmark og mange andre sektioner over hele verden har aktioneret for Melissa Lucios sag. Den 25. april sendte Amnestys danske afdeling 30.153 underskrifter til Texas guvernør Greg Abbott med kravet om at benåde Melissa Lucio.
Melissa Lucio blev i 2008 dømt for mordet på sin to-årige datter, Mariah. Hun fastholder sin uskyld.
Da hun fik nyheden om, at henrettelsen er bremset på ubestemt tid, havde Melissa Lucio svært ved at tale igennem tårerne, fortæller hendes familie.
”Jeg er taknemmelig over, at domstolen har givet mig en chance for at leve og bevise min uskyld. Mariah er i mit hjerte nu og for evigt”, skrev hun i en udtalelse, der blev delt af hendes advokat.
Hvorfor har USA stadig dødsstraf? Få svaret i Amnestys nye podcast
Amnesty mener, at der var flere problemer ved Melissa Lucios retssag.
En retsmediciner erklærede, at efterforskningen af barnets død havde været præget af “betydelige fordomme, ikke evidensbaseret og uden en tilstrækkelig overvejelse af alternative muligheder”. Han bemærkede også, at de foreliggende medicinske beviser var i “overensstemmende med en dødsårsag relateret til et fald ned ad trappen to dage før”. En anden ekspert skriver, at dele af retslægens vidneudsagn var “videnskabeligt uforsvarligt” og ”groft spekulativt”.
Amnesty mener ikke, at Melissa Lucios retssag levede op til internationale standarder, og at det ville have været i strid med international lov, hvis hun var blevet henrettet. Amnesty er modstander af dødsstraf i alle tilfælde og ser det som den ultimative krænkelse af menneskerettighederne, nemlig retten til liv.