Drab på demonstranter bør få FN til at gå i aktion

Folk deltager i en protest mod Irans præsident, Ebrahim Raisi, foran FN den 21. september 2022 i New York City. Drabet på den 22-årige iranske kvinde, Mahsa Amini, der døde i moralpolitiets varetægt for angiveligt at have overtrådt landets hijab-regler, har resulteret i protester i Iran og andre lande. (Foto: Stephanie Keith/AFP/Getty Images/Ritzau Scanpix)

Drab på, og tortur af, fredelige demonstranter i Iran kalder på kontant international handling. Amnesty har fulgt protesterne nøje og kan dokumentere, at sikkerhedsstyrker har skudt demonstranter på klos hold.

Da 22-årige Mahsa Amini den 16. september 2022 mistede livet i det iranske moralpolitis varetægt, satte det gang i omfattende demonstrationer og protester over hele landet. Modige kvinder og mænd har stillet sig i front og i fredelige demonstrationer krævet retfærdighed fra myndighederne og retsforfølgelse af de ansvarlige.

Og det har ikke været uden konsekvenser.

Mindst otte mennesker – seks mænd, en kvinde og et barn – har mistet livet, fordi iranske sikkerhedsstyrker har affyret skud på klos hold. Mindst to andre har mistet synet på ét eller begge øjne, og endnu hundredvis af andre er blevet såret af skud eller tortur.

Amnesty International har indsamlet øjenvidneberetninger og analyseret billeder og videoer fra demonstrationerne, som viser et rystende mønster, hvor iranske sikkerhedsstyrker gentagne gange affyrer metalprojektiler direkte mod demonstranter.

Et øjenvidne fortalte Amnesty, hvordan sikkerhedsstyrkerne angreb demonstranter i byen Kamyaran:

”Sikkerhedsstyrkerne blev ved med at affyre skud mod folk, der stod bare 100 meter væk…Jeg så mindst 10-20 personer, der blev ramt af metalprojektiler – de fleste i ryggen, mens de forsøgte at løbe væk,” fortalte han.

En anden demonstrant beskriver et lignende mønster:

”Som reaktion på at folk råbte ”Kvinder, liv, frihed” og ”Død over diktatoren” affyrede sikkerhedsstyrkerne våben ladede med metalprojektiler fra kun 20-30 meters afstand. De sigtede især mod folks hoveder.”

Amnesty mener, at det internationale samfund må gøre meget mere end blot at fordømme Mahsa Aminis død.

”De iranske myndigheders seneste brutale undertrykkelse af demonstranter falder sammen med præsident Ebrahim Raisis tale i FN. Han har fået en platform på verdensscenen, på trods af troværdige beviser for hans involvering i forbrydelser mod menneskeheden. Det er en vigtig påmindelse om, at FN’s medlemslande har fejlet i forsøget på at gøre op med straffrihed i Iran”, siger Diana Eltahawy, der er vicedirektør for Mellemøsten og Nordafrika i Amnesty International.

Amnesty har erfaret, at hovedparten af de sårede demonstranter ikke har søgt lægehjælp af frygt for at blive arresteret, som også ville betyde, at de ville risikere manglende behandling af deres skader.

“Den internationale reaktion vrede og empati oven på Mahsa Aminis død bør følges op af konkrete tiltag fra det internationale samfunds side for at bryde med Irans systemiske straffrihed, der har gjort det muligt at torturere, henrette, og dræbe demonstranter,” siger Diana Eltahawy.

Amnesty fortsætter med at dokumentere krænkelser i forbindelse med protesterne i Iran.

Skriv under

POLITIET MØDER DEMONSTRANTERNE I IRAN MED DØDBRINGENDE VOLD

Kræv, at det internationale samfund reagerer!

Gå til underskriftindsamlingen her >