Efter seks år på Manus Island – nu er Aziz fri

Efter næsten seks års tilbageholdelse på øen Manus i Papau ny Guinea har Abdul Aziz Muhamat, der er flygtning fra Sudan, nu fået asyl i Schweiz. Derfra vil han fortsætte sin kamp for flygtninges rettigheder.

Abdul Aziz Muhamat var kun 19 år, da han i 2013 flygtede fra Sudan og forsøgte at få asyl i Australien. Men i stedet for beskyttelse blev han sendt direkte til øen Manus, hvor han i næsten seks år sad tilbageholdt under kummerlige forhold.

I dag er han en fri mand. Da han i februar blev inviteret til Schweiz for at modtage en menneskerettighedspris, blev hans anmodning om asyl accepteret.

Aziz er en af de mange tusinde mennesker på flugt, der på egen krop har mærket konsekvenserne af Australiens grusomme asylsystem. Et system, der er designet til at straffe de asylansøgere, der søger mod Australien. De, der har forsøgt at nå landet med båd, stoppes inden de når i land og sendes til Manus Island eller øriget Nauru, hvor de risikerer at sidde fast i årevis.

Kæmpede for flere rettigheder

Aziz nægtede dog at acceptere sin situation, og ved hjælp af interviews med internationale medier sørgede han for at kaste lys på den umenneskelige situation for flygtningene på øen.

Han har udtalt, at han vil fortsætte sit arbejde for flygtninges rettigheder fra sit nye hjem i Schweiz.

Depression, angst og PTSD

Selvom de australske myndigheder har gjort, hvad de kunne, for at holde offentligheden væk fra Manus Island og Nauru, har Amnesty flere gange kunnet dokumentere de forfærdelige forhold, som asylansøgere lever under på øerne Manus Island og Nauru.

Læs Amnestys rapport om forholdene på Manus

Flygtninge og migranter nægtes adgang til arbejde, ordentlig uddannelse og sundhedspleje. De udsættes for overfald af lokalbefolkningen. Mange lider af depression, angst eller PTSD, og ​​flere har begået selvmord.

Amnesty til Australien: Stop umenneskeligt system

Amnesty arbejder fortsat for at stoppe Australiens umenneskelige asylsystem, der straffer helt almindelige mennesker, som forsøger at finde beskyttelse.

Amnesty kræver, at de australske myndigheder:

  • Straks overfører alle asylansøgere fanget på Manus Island og Nauru til Australien eller et andet land, hvor der er sikkert
  • Sørger for tilstrækkelig lægehjælp til alle asylansøgere, særligt de, der lider af traumer
  • Opfordrer Papua Ny Guineas myndigheder til at åbne en uafhængig undersøgelse af de flygtninge og migranter, der har mistet livet på Manus Island

<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>