Emiraterne: Langt fra målstregen

Når vinderen er fundet og champagnen drukket, kører Kevin Magnussen og resten af Formel 1 videre til næste destination. Tilbage i De Forenede Arabiske Emirater sidder en lang række aktivister og systemkritikere fængslet blot for at ytre sig.

“There is no freedom here”: Silencing dissent in the UAE” er en ny rapport fra Amnesty International, der belyser, det klima af frygt, der har fået tag i landet siden 2011, hvor myndighederne er gået til yderligheder for at stoppe enhver form for modstand og kritik i kølvandet på det arabiske forår.
 
 

Dyster virkelighed bag facaden

Langt fra lysene fra Dubais spektakulære skyline gemmer sig en dybt undertryggende stat.
 
”Aktivister, der er kritiske overfor regimet, kan blive smidt i fængsel blot for at poste et tweet” siger Hassiba Hadj Sahraoui, vicedirektør for Amnesty Internationals Mellemøst- og Nordafrika program.
 
Rapporten, der udgives forud for weekendens Formel 1 grand prix i Abu Dhabi, udstiller en kæmpe kløft imellem det offentlige billede, Emiraterne prøve at fremstille, af en dynamisk, moderne, spirende økonomisk magtfaktor, og den mørkere virkelighed, hvor aktivister regelmæssigt forfølges og torteres.
 
”Millioner af tilskuere verden over forventes at følge Abu Dhabis Formel 1 Grand Prix denne weekend – alligevel vil de fleste af dem være uvidende om den grimme realitet livet er for aktivister i De Forenede Arabiske Emirater” siger Hassiba Hadj Sahraoui.
 

Tortureret for tweet

Over 100 fredelige aktivister og regeringskritikere er siden 2011 blevet retsforfulgt og dømt for blandt andet at have forbrudt sig mod den nationale sikkerhed. Over 60 af dem, er blevet idømt straffe på op til 14 års fængsel.
 
Amnestys rapport viser i detaljer, hvordan disse mennesker og deres familier er blevet chikaneretog vilkårligt arresteret og fængslet af myndighederne.
 
Den 25-årige aktivist Osama al-Najjar blev arresteret i marts 2014 efter at han-på twitter-havde udtrykt bekymring, over behandlingen af sin far og andre politiske fanger i al-Razeen fængslet i Abu Dhabi.
 
Efter sin anholdelse blev han isolationsfængslet og-efter eget udsagn-slået og tævet, i hovedet og på resten af kroppen og truet med elektrisk stød.
 

Amnesty: Systemet skal reformeres

Amnesty opfordrer på det kraftigste De Forenede Arabiske Emirater om en grundig overhaling af lovene, der kriminaliserer fredelige frihedsrettigheder som forsamlings og ytringsfrihed.
 
Det indbefatter også lovene om cyberkriminalitet og den nye anti-terror lov der blev vedtaget i august 2014.
 
”De forenede Arabiske Emirater kan ikke kalde sig en progressiv nation, holde sit hoved højt i FN’s råd for menneskerettigheder eller spille forretningspartner på den internationale scene, samtidig med man låser sine kritikere inde, blot for at ytre deres holdninger. Det vi nu må se fra De Forenede Arabiske Emirater er hurtige og konkrete skridt, der beviser, at regeringen virkelig er engageret i beskyttelsen af menneskerettigheder”, siger Hassiba Hadj Sahraoui.
 

<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>