Færre mennesker blev henrettet i 2014

Færre mennesker blev henrettet sidste år, men markant flere blev idømt dødsstraf på globalt plan. De fem største statsbødler var Kina, Iran, Saudi Arabien, Irak og USA. Amnesty frygter, at 2015 bliver værre: Pakistan har genoptaget henrettelser efter otte års pause, og Saudi Arabien har skruet tempoet op under den nye konge. Over 19.000 mennesker sidder på dødsgangen verden over.

Mindst 607 mennesker blev henrettet i 22 forskellige lande i 2014 – et fald på over 20 procent i forhold til 2013, hvor Amnesty International registrerede mindst 778 henrettelser i lige så mange lande. De fleste henrettelser fandt sted i Kina, Iran, Saudi Arabien, Irak og USA ved enten hængning, skydning, halshugning eller dødssprøjter. Kina og Nordkorea indgår ikke i statistikken, fordi antallet af henrettelser er en statshemmelighed, men Amnesty vurderer, at Kina henretter flere tusinde borgere om året – flere end resten af verden til sammen. Iran henrettede mindst 289, Saudi Arabien mindst 80, Irak mindst 61 og USA henrettede 35.

Dødsstraffen bruges stadig flittigt trods fremskridt

Antallet af lande, der gennemfører henrettelser, er næsten halveret på 20 år siden 1995, hvor 41 lande gjorde sig til statsbødler. Til gengæld blev markant flere mennesker idømt dødsstraf sidste år i forhold til 2013 på globalt plan: Mindst 2.466 blev dømt til døden i 55 lande i 2014 mod 1.925 dødsdomme i 57 lande i 2013. En udvikling, der især skyldes Egypten og Nigeria, der dødsdømte henholdsvis 509 og 659 mennesker sidste år. Samlet set sad der mindst 19.094 mennesker på den globale dødsgang ved udgangen af 2014.

”Regeringer, der bruger dødsstraf til at bekæmpe kriminalitet, fører sig selv og befolkningen bag lyset. Der er intet bevis for, at truslen om dødsstraf afholder folk fra at begå kriminalitet. De få lande, der fortsat henretter deres borgere, må kigge sig selv i spejlet og spørge, om de fortsat ønsker at krænke retten til liv, eller om de vil tilslutte sig den store majoritet af lande, der har skrottet denne ultimative og barbariske straf”, siger Salil Shetty, der er Amnestys internationale generalsekretær.

Dystre udsigter for 2015

I alt har 140 lande afskaffet dødsstraf enten ved lov eller ved i praksis at afholde sig fra at bruge dødsstraf. Bortset fra Kina er det lande i Mellemøsten, der tegner sig for langt de fleste henrettelser med Iran, Irak, Saudi Arabien og Yemen som de største statsbødler. I USA stod kun fire stater for 89 procent af alle henrettelser – Texas, Missouri, Florida og Oklahoma. 

Men Amnesty frygter, at antallet af henrettelser vil stige igen i 2015. Pakistan har genoptaget henrettelser efter otte års pause og truer med at hænge 500 af de omkring 8.000 fanger på dødsgangen. Samtidig har Saudi Arabien skruet op for halshugningerne, som i midten af marts rundede 45 alene i år.

Læs rapporten her