Flere deltog i Skriv for Liv i 2020

Hvert år skriver Amnesty-støtter verden over tusindvis af breve og solidaritetshilsner for at kræve retfærdighed for mennesker, hvis rettigheder er blevet krænket. Den globale kampagne Skriv for Liv kører på 19. år, og på trods af pandemien blev der i 2020 foretaget ikke mindre end 4.496.875 handlinger for de udvalgte sager.

Lockdown og skolenedlukninger førte til, at de fleste aktiviteter måtte finde sted online, men den nye virkelighed gav også rum for nytænkning og kreative indspark, der bredte kampagnen ud til nye målgrupper. Faktisk steg engagementet i Skriv for Liv i 2020.

Her er status på de fem Skriv for Liv-sager, der var udvalgt i Danmark:

4.496.875

breve, underskrifter og hilsner er blevet afsendt i forbindelse med Skriv for Liv 2020. 

Colombia: Opmærksomhed beskytter mod drab

Jani Silva, regnskovsaktivist fra Colombia, møder trusler fra ukendte gerningsmænd. Amnesty fortsætter kampen for at sikre, at Jani Silva tildeles beskyttelse af Colombias myndigheder. Jani Silva mener, at den store opmærksomhed som følge af Skriv for Liv har beskyttet hende mod at blive dræbt. 

Jani er blevet forfulgt, chikaneret og har modtaget dødstrusler, fordi hun kæmper for at beskytte regnskoven i den colombianske del af Amazonas.

Jeg takker Amnesty International, for jeres kampagne har været virkelig god. Jeg er meget taknemmelig for alle brevene. Af hele mit hjerte; denne kampagne har holdt mig i live. Den har beskyttet mig fra at blive dræbt, fordi de ved, at I er der.Jani Silva

Tyrkiet: Retssagen verserer stadig

Melike og Özgur fra Tyrkiet risikerede tre års fængsel , fordi de har arrangeret en fredelig demonstration.

Melike Balkan og Özgur Gür, LGBTI+ aktivister fra Tyrkiet, risikerede tre års fængsel for at have arrangeret fredelige demonstrationer. 

Skriv for Liv-kampagnen har været med til at sikre opmærksomhed om deres situation og retssag og har ført til et øget antal unge følgere på aktivisternes sociale medier.

Opmærksomheden har også ført til øget debat om den stigende homofobi og transfobi i Tyrkiet. I oktober 2021 blev alle 19 anklagede, endelig efter tre år løsladt.

Se deres tak til alle der deltog i Skriv for Liv kampagnen for deres sag her.

Saudi-Arabien: Snart på fri fod

Nassima al-Sada, aktivist fra Saudi-Arabien, sad fængslet uden rettergang for at have kæmpet for kvinders ret til at køre bil. Kort efter, at underskrifterne på Nassimas sag blev overrakt til saudiske ambassader over hele verden, blev hendes sag genoptaget. Tak til de 38.325 danskere, der skrev under for hendes løsladelse!

Hun blev idømt fem års fængsel med en delvis suspension på to år og et femårigt rejseforbud. Nassima forventes løsladt i juni 2021. Nassimas familie ser positivt på udviklingen, men fortsætter med at kræve hendes øjeblikkelige og betingelsesløse løsladelse.

Det meste af sit liv har Nassima kæmpet for kvinders frihed i Saudi-Arabien. Nu har hun mistet sin egen frihed og sidder fængslet.

Jeg er overvældet. Min mor vil elske alle brevene, og det vil betyde meget for hende. Hun vil være forbløffet over den kæmpe indsats (…) Jeg tænkte først, at jeg ville udvælge enkelte breve, jeg ville læse højt for min mor, men nu hvor jeg ser poserne, ved jeg, at min mor vil have, at jeg skal læse hvert enkelt af dem højt for hende. En stor tak for jeres solidaritet.Nassima al-Sadas søn, Moussa

Malta: Hilsnerne giver håb og mod

De tre teenagere, kendt som El Hiblu 3, blev anholdt i Malta og anklaget for at have kapret det skib, der sejlede dem i sikkerhed, da de sammen med 100 andre passagerer kom i havsnød på turen fra Libyen til Malta.  I dag er de tre unge mænd på fri fod, men deres retssag verserer stadig.

El Hiblu 3 er tre teenagere der risikerer fængsel for at have hjulpet nødstedte.

Alt, vi kan sige, er tak for alt, hvad I gør for os. Uden jeres solidaritet ville vi måske stadig sidde i fængsel. Meddelelserne giver os håb og mod. Tak for de opmuntrende ord.El Hiblu 3

Myanmar: Digter løsladt

Paing Phyo Min, medlem af digtertruppen Peacock Generation fra Myanmar, er blevet løsladt. I 2019 blev han ellers idømt seks års fængsel for at have gjort grin med militæret. På trods af fængslets besøgsforbud lykkedes det Amnesty at få kontakt til Paing Phyo Min og aflevere brevene til ham, som han blev meget glad for. Tak til de 32.658 danskere, der sidste år skrev under for Paing Phyo Min. Presset virkede!

Som forælder vil jeg bare gerne sige mange, mange tak for at hjælpe min søn.Paing Phyo Mins far