Nigeriansk militær og politi torturerer rutinemæssigt kvinder, mænd og børn ned til 12-års-alderen for at fremtvinge tilståelser, afpresse penge, eller hvis de mistænkes for at tilhøre den islamistiske milits Boko Haram. Det dokumenterer Amnesty i en ny rapport fra Nigeria.
I Afrikas største land Nigeria er tortur en så indgroet del af militærets og politiets arbejde, at mange politistationer i praksis har uofficielle torturansvarlige betjente, dokumenterer Amnesty i en ny rapport baseret på mere end 500 interviews og tyve researchmissioner i Nigeria.
Rapporten “Welcome to hell fire”: Torture and other ill-treatment in Nigeria” dokumenterer grov og systematisk tortur mod mennesker tilbageholdt af nigeriansk politi og militær. Blandt 12 anvendte torturmetoder for at få tilbageholdte til at tilstå forbrydelser eller udlevere penge er overgreb som afrivning af negle eller udrivning af tænder, pistolskud mod udvalgte kropsdele, tæsk, voldtægter, kvælning og elektriske stød.
”Dette rækker langt udover den forfærdelige tortur og drabene på Boko Haram-mistænkte. Udbredelsen og grovheden af torturen mod kvinder, mænd og børn i hele landet er chokerende for selv den mest hærdede menneskerettighsobservatør”, siger Amnestys researcher Netsanet Belay.
Amnesty kritiserer desuden, at tortur ikke er indskrevet som en kriminel handling i Nigerias straffelov.
”Landets parlament må omgående tage initiativ til at få kriminaliseret tortur. Der findes ingen undskyldninger for ikke at handle”, siger Netsanet Belay.
Rystende vidneudsagn
Amnesty har interviewet mere end 500 torturoverlevere, pårørende, advokater og menneskerettighedsaktivister i forbindelse med rapporten.
Èn af dem, kvinden Abosede på 24 år, fortalte, hvordan politiets tortur har efterladt hende i permanente smerter:
”En politikvinde tog mig med til et lille rum, hvor hun bad mig tage alt mit tøj af. Så spredte hun mine ben og affyrede en tåregaspatron ind i mine kønsdele. Jeg blødte og blev bedt om at tilstå, at jeg var en bevæbnet røver. I dag har jeg stadig smerter i min livmoder”.
Militæret, der siden 2009 har været indsat for at bekæmpe den væbnede islamistiske terrorgruppe Boko Haram, står bag lignende overgreb:
15-årige Mahmood fra Yobe staten blev sammen med cirka 50 andre, primært drenge mellem 13 og 19 år gamle, arresteret af militæret, har han fortalt Amnesty. I de tre uger, han blev tilbageholdt, udsatte militæret ham for tæsk med geværkolber og macheter, de hældte flydende plastic på hans ryg og tvang ham til at rulle rundt i glasskår og overvære henrettelser uden rettergang af andre tilbageholdte.
”Militæret tilbageholder hundredvis af mennesker i deres eftersøgning af Boko Haram-medlemmer, hvorefter de torturer mistænkte i en slags screeningsproces, der ligner en middelalderlig heksejagt”, siger Amnestys researcher Netsanet Belay.
Amnesty kræver handling fra regeringen
Tortur kan kun ske på så stor en skala, som det er tilfældet i Nigeria, fordi ingen holdes ansvarlige for overgrebene, kritiserer Amnesty, som forlanger handling fra den nigerianske regering.
”Nigeria må suspendere alle politi- og militærofficerer, som der er rejst troværdige torturanklager imod. Samtidig må Nigeria undersøge anklagerne grundigt og sikre, at mulige torturbødler stilles til ansvar”, siger Netsanet Belay.
I størstedelen af de tortursager, som Amnesty har dokumenteret, er anklagerne aldrig blevet undersøgt. Selv når interne undersøgelser inden for politi og militær finder sted, offentliggøres resultaterne ikke, og anbefalinger for at forhindre tortur implementeres sjældent.
Ikke i én eneste af de hundredvis af tortursager, som Amnesty har undersøgt, har ofrene for myndighedernes tortur fået kompensation af regeringen.
”Vores besked til de nigerianske myndigheder i dag er helt klar: Kriminaliser tortur og undersøg alle anklager om overgreb,” siger Netsanet Belay.
Torsdag den 18. september præsenterede Amnesty International sin dokumentation i Nigeria.